Anne Karin Dahle

Data Scientist

Anne Karin Dahle er Data Scientist i Computas. Hun har bakgrunn fra oljebransjen, og har nå jobbet i Computas siden januar 2018. Et av de senere prosjektene hun har bidratt på har vært å lage ny data platform for en ny generasjon av verktøy for engineering.

— Det gikk jo litt rufsete i oljebransjen, så jeg tok videreutdanning i Big Data og Data Science. Og nå jobber jeg i Computas, sier Anne Karin Dahle, overingeniør i Computas.

Mange fra oljebransjen kan jobbe med Data Science, mener Anne Karin. Selv tok hun spranget i en alder av 48 år og begynte i Computas etter en lang karriere i oljebransjen.

Data Science

I Computas er det over 30 personer som jobber med Data Science. De fleste sitter ute hos kunder, for det er stor rift om kompetansen.

— Data Science er å ta det man har av informasjon og prøve å lage en krystallkule og få en ekstra dimensjon på forventninger av hva som kan skje i framtiden. Det må gjerne være riktig store datamengder. Det kan brukes til mye, for eksempel i beslutningsstøtte, for å hindre ulykker eller å optimalisere ressurser. Vi jobber på flere områder, fra private bedrifter til offentlige myndigheter.

Hun liker den samfunnsorienterte profilen til Computas.

— Kan man hindre en offshoreulykke på en rigg, har man gjort noe som det er mening i. Jeg liker at vi får lov til å jobbe med de store spørsmålene.

— Computas har drevet fryktelig lenge med ting som har fått sexy navn nå, som Data Science og kunstig intelligens. Mange hos oss har jobbet med dette i mange år før det tok av.

— PC blir fort for liten når man jobber på så store datamengder som vi gjør. Vi jobber i skyen , altså store datasentre. Vi bruker både Microsoft Azure og Google Cloud. Vi har vel flest sertifiserte på Google Cloud-plattformen i Europa.

Innfasingsuke

Tilbake da Anne Karin var nyansatt synes hun at det var en utrolig grei start.

— Første uke på jobb var innfasingsuke. Alle som hadde noe å lære oss nye om Computas kom og pratet med oss nyansatte. Rett og slett en innføring i Computas i en uke. Hvordan virker systemene, hvordan gjør man ting i Computas og så videre. Så var det rett på Google Cloud og lære seg det så godt man kan så fort man kan. Så tok vi flere sertifiseringer på Google Cloud og andre områder vi ønsket kompetanse på.

Byttet beite

I starten jobbet hun stort sett med proof of concept, men hun har også vært i et stort prosjekt for å lage ny data platform for en ny generasjon av verktøy for engineering.

— Vi får data fra kunden, så utvikler vi tanker omkring hva de dataene kan fortelle oss og hva vi kan få ut av et eventuelt prosjekt. Det er virkelig artig, og utrolig lærerikt! Det er veldig morsomme prosjekter, men det skal ofte leveres på kort tid. Så er det opp til kunden om det vi kommer med er så spennende at de har lyst til å jobbe videre med oss.

Kristiansundsjenta er opprinnelig utdannet geofysiker fra NTH (som nå er NTNU).

— Spranget var ikke så langt som det kanskje virker fra utsiden. Det var faktisk mindre enn jeg så for meg før jeg byttet beite. Jeg har jobbet med data i hele yrkeslivet, om enn ikke nødvendigvis med programmering.

Det er mange områder innen data science som bruker lignende metoder som geofysikk. Seismiske data er for eksempel innsamlet ved hjelp av sensorer.

— Både Data Science og geofysikk handler om modeller, om å bruke statistikk og matematikk på store datamengder. Den grunnleggende tankegangen er derfor allerede på plass.

Bred kompetanse

Hun nøler ikke med å anbefale Computas til sine gamle oljekolleger. I Computas er det stor spredning i både kompetanse og mennesketyper. Noe Anne Karin er glad for.:

— Computas er en arbeidsgiver som satser veldig på sine ansatte. Det er et veldig fokus på å holde seg oppdatert, samtidig som miljøet er inkluderende og raust. Computas er en attraktiv arbeidsgiver og det gjør at mange gode hoder søker seg hit. Det er rett og slett en voldsom bredde og tung kompetanse. Det gjør det kjempespennende å jobbe her!


Ta kontakt med Anne Karin