Mads Opheim

Overingeniør

Mads Opheim er teknisk ansvarlig på saksbehandlingssystemet (Lovisa) til dommere og saksbehandlere i ting- og lagmannsretter over hele landet.

Lovisa er systemet domstolene bruker til det som ikke skjer i rettssalen: Forarbeid, etterarbeid, innkalling til rettsmøter og liknende. Alt som omhandler en rettssak utenom selve gjennomføringen av rettsmøtene. Lovisa har 2500 brukere og har vært i drift i 15 år. Det er bygd på et rammeverk som er utviklet i Computas, Frame Solutions. Det oppstår stadig nye behov og brukergrupper. Blant annet har Høyesterett nylig også begynt å bruke Lovisa.

— Det er et viktig system for å få rettsstaten til å fungere, så det er det morsomt å være med på. Litt press, men samtidig meget givende.

— Jeg er en ordentlig nerd. Og en utdannet nerd, i likhet med mange andre i Computas. På gode dager skryter jeg av at jeg er sivilingeniør, på andre dager bare nevner jeg det, sier Mads Opheim, senior kunnskapsingeniør i Computas.

Digitalisering

— Domstolene merker den samme trenden som resten av samfunnet med stadig mer digitalisering. Det innebærer for eksempel at vi som borgere kan sende dokumenter digitalt, at arbeidsflyt og innkalling skjer digitalt, og for eksempel elektronisk signering av avgjørelser, sier Mads.

Han opplever forholdet mellom Computas og Domstoladministrasjonen som et tillitsbasert kunde-leverandørforhold.

— De har tiltro til at vi vet hva vi snakker om, og min erfaring er at både vi og de er åpne for forbedringer på prosess og innhold.

Mads kom inn i Lovisa-prosjektet for fire år siden. I dag er de litt over 30 personer som jobber på Lovisa. De fleste sitter i lokalene til Computas i Akersgata, og kommunikasjonen med kunden skjer gjennom videomøter med Domstoladministrasjonen i Trondheim og fysiske møter med fagressurser som sitter i Oslo.

— Vi flyttet til Akersgata i 2018, og det var veldig greit for oss. Mange fra kundesiden har tilhold i Oslo Tinghus, bare 5 minutter fra våre nye lokaler.

Java i fokus

Hva fikk deg til å jobbe med Java?

— Det var litt tilfeldig. Det første prosjektet jeg satt på var et .net-prosjekt. Så havnet jeg på et Java-prosjekt, og syntes det var kult. Java er et veldig utbredt språk som har mye verktøystøtte med mye kompetanse. Det kan løse det aller meste av problemer, og det blir stadig bedre. I løpet av årene jeg har jobbet med javautvikling er det mye som har blitt lettere.

Hva er best med å jobbe i Computas?

— Flere ting. Det er et veldig godt samhold i Computas. Det er mange flinke og trivelige folk både på prosjektet jeg jobber og i selskapet forøvrig. Og man får mulighet til å utvikle seg i arbeidshverdagen, og i tillegg har vi fagdager fire ganger årlig.

Mads er ny i rollen som teknisk ansvarlig, og trives med nye oppgaver.
— Jeg liker å jobbe med arkitektur og på overordnet nivå, og har lyst til å lære meg mer om det. Og på å ta ansvar for at hele teamet virker godt sammen. Jeg er avhengig av at de 29 andre i prosjektet gjør en god jobb.

Utdannet nerd

Han bestemte seg for å jobbe med IT allerede i ungdomsskolealder.
— Jeg jobbet ikke så mye med programmering før på studiet, men brukte mye tid foran skjermen. Det var mer spill og mindre produktiv utvikling. Og så var vi en gjeng som hadde dataparty. Jeg er en ordentlig nerd. Og en utdannet nerd, i likhet med mange i firmaet. På gode dager skryter jeg av at jeg er sivilingeniør, på andre dager bare nevner jeg det. Så har jeg en lidenskap for kvalitet, og er veldig opptatt av at ting skal være ordentlig. Ting skal gjøres bra og på en profesjonell måte.

Men det er ikke bare programmering som er lidenskapen. Både politikk og fotball tar mye plass.

— Jeg er opptatt av politikk. Jeg har lyst til å påvirke samfunnet og har en del ideer om hvordan samfunnet skal være. Jeg har vært aktiv i Rødt og sittet i landsledelsen i Attac. Jeg jobbet politisk på fulltid i ett år før jeg begynte i Computas. Jeg opplever veldig aksept i Computas både for at jeg engasjerer meg politisk og for at vi forskjellige syn. Så er jeg litt sportsidiot. Det blir mange timer foran skjermen og noen bortekamper med RBK.

Ta kontakt med Mads