Norsk konsulenthus skruer op for dansk sats med Google-løsninger
Teksten blev oprindeligt publisert i ITwatch den 12.03.20
Med fokus på cloud-ydelser fra Google vil norsk konsulenthus kapre markedsandele i Danmark. Selskabet har udpeget landechef, skal ansætte konsulenter og vil oprette et permanent kontor centralt placeret i København.
Det norske konsulenthus Computas udbygger nu sin tilstedeværelse i Danmark. Det er kun et år siden, at selskabet åbnede sit danske kontor, og nu har konsulenthuset også ansat en landechef i form af norske Jon-Gunnar Aasen. Han har pakket kufferten og er flyttet fra Norge, hvor han hidtil har stået i spidsen for it-selskabets cloud-forretning inden for Google-løsninger. Sammen med sin familie har han installeret sig på Amager og tager nu metroen på arbejde hver dag for at sætte skub i en tilsvarende forretning i Danmark.
«Det var en ret let beslutning,» forklarer han om at sætte sig i spidsen for Computas’ danske satsning.
«Jeg har studeret i København og kender byen. Og jeg tror, det har en stor værdi for et selskab at have nogen, som kender forretningen og den kultur, som vi ønsker at bringe til Danmark. Vi lever af at sælge ekspertise, og man kan ikke på magisk vis opbygge ekspertise ved at ansætte folk. Der skal noget mere til, som går på onboarding og så videre.»
Google er en udfordrer i det danske marked. Det er Microsoft-land vi befinder os i.
Jon-Gunnar Aasen, Danske Landechef, Computas
I første omgang skal han ansætte 10 personer i en medarbejderstab, der allerede består af 20 ansatte, hvoraf 13 sidder i København. Derudover skal han finde et permanent kontor som erstatning for det kontorhotel ved Nørreport Station, hvor Computas midlertidigt holder til. Også i fremtiden skal selskabet ligge centralt. «Hvis man er centralt placeret, er man mere attraktivt. Det er et konkurrenceparameter. Og selv om vores konsulenter er meget hos kunderne, skal vi skabe et miljø, som de har lyst til at være i,» påpeger Jon-Gunnar Aasen. Der er flere grunde til, at det danske marked er interessant.
«Det åbenbare er jo, at Google er en udfordrer i det danske marked. Det er Microsoft-land, vi befinder os i. Men vi tror, det er et stort marked, uanset om det er Microsoft, Amazon eller Google på digital transformation og innovationsprocesser.»
«Baseret på statistikker er min hypotese, at Danmark ligger lidt bag resten af Norden på cloud-adoption. Mange virksomheder er i startfasen på at lægge en cloud-strategi og implementere på den strategi. Der tror vi, at det faktum, at der er mangel på ekspertise inden for cloud, i sig selv giver et hul i markedet,» forklarer Jon-Gunnar Aasen.
Udover de kompetencer, der bliver opbygget i Danmark, kan han også trække på Computas’ 300 ansatte i Norge. 5-6 af dem pendler til Danmark og sidder med i de såkaldte presales-processer. Sidste år realiserede Computas i Danmark et minus på syv mio. kr., og i år sigter selskabet mod at gå i nul. Lige nu har det 5-6 kunder. «Vi investerer meget i vores konsulenter. Totalt set er det sikkert 100.000 danske kr. i år, som vi bruger på efteruddannelse, certificeringer, konferencer og alt muligt,» fortæller Jon-Gunnar Aasen.
Cloud-krigen har nu flyttet sig til at handle om at vinde hybridmarkedet.
Jon-Gunnar Aasen, Dansk Landechef, Computas
Computas satser på Googles cloud-løsninger og vil gerne hjælpe kunderne med at gå fra et gammelt it-landskab on premise til at rykke mere itinfrastruktur i cloud.
«Vi driver transformationsprocesser for at forny it-infrastruktur. Vi kommer fra applikationsudvikling og ønsker at bygge værdi for kunderne med ny funktionalitet baseret på cloud-værktøjer. Uanset om det er machine learning-applikationer eller fantastiske front end-løsninger.»
Jon-Gunnar Aasen medgiver, at mange kunder slet ikke er klar til at rykke al deres it i clouden, fordi de har investeret mange penge eller er bundet af regulering. Derfor venter han sig meget af hybrid cloud, hvor nogle applikationer ligger on premise, mens andet er i cloud.
«Vi ønsker at være en virksomhed, der skaber en forudsigelig og tryg rejse til cloud. Det betyder ikke, at man skal gøre alt på en gang. Man skal træffe nogle beslutninger og tage små skridt. Derfor har vi stor tro på Googles produkter og Googles approach til Enterprise innovation, hvor man ønsker at give virksomheder mulighed for at bruge det, de har i dag, og samtidig tage del i den teknologi som findes i clouden,» siger han.
Vil bruge machine learning
Konkret har Google en løsning ved navn Anthos, som han venter sig meget af. «Det er Googles konkurrent til Amazon Outpost og Microsofts Azure Stack. Cloud-krigen har nu flyttet sig til at handle om at vinde hybridmarkedet. Det handler om, hvordan man kan udbytte on premise-løsningerne bedst muligt.»
Computas går i første omgang primært efter store danske virksomheder, fordi de i Jon-Gunnar Aasens øjne har gjort sig flere overvejelser om cloud end små og mellemstore virksomheder. Selskabet har kig på energisektoren, hvor Ørsted og Energinet er to interessante eksempler og detailhandlen, hvor mange virksomheder ifølge Jon-Gunnar Aasen er nødt til at tage nye teknologier i brug for at overleve.
«Hvis du ved, hvilken slags pris du skal sætte på en vare baseret på data, så er sandsynligheden for, at du øger din omsætning, ganske høj. Hvis du er mere træfsikker på pris og i større grader ved, hvor meget varen bliver solgt, så kan du bruge den information til at optimere lagret, logistik, produktion og indkøb,» siger han og fremhæver, at machine learning også kan være nyttigt, hvis man skal anbefale kunderne produkter baseret på deres tidlige køb. I år skal Jon-Gunnar Aasen som sagt ansætte 10 medarbejdere. Det samme gør sig gældende til næste år. Til den tid regner han med at være på plads i det nye kontor.