Europeere forelsket seg i stygg julegenser

Opphavet til fenomenet «Ugly Christmas Sweater» kan spores tilbake til 80-tallet i USA, og trenden har de siste årene også blitt mer og mer kjent her hjemme. Inspirert av de stygge julegenserne valgte Computas å bruke sin kompetanse innen kunstig intelligens (KI) og maskinlæring til et prosjekt litt utenom det vanlige.

– Jeg må innrømme at det er utrolig stas å få anerkjennelse for arbeidet vi gjør. Å lage stygge julegensere er jo ganske langt utenfor det vi jobber med til daglig, men jeg håper at prosjektet har gitt folk en økt forståelse for hva KI kan brukes til, sier administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen.

Edelt metall i kategoriene teknologi og forbrukerelektronikk

Av de fire nominasjonene vant Computas pris i to, gull og sølv. European Excellence Awards’ har de en egen kategori for kommunikasjon knyttet teknologi, hvor Computas klatret helt til topps. I tillegg mottok de sølv Digital Communication Awards i kategorien for kommunikasjon knyttet til automatisering og KI-teknologi. Eilertsen forteller om bakgrunnen for prosjektet:

– Vanligvis bruker vi kunstig intelligens og maskinlæring til mer seriøse formål. Samtidig kan det for mange være vanskelig å forstå hva KI er, og i hvert fall hvordan det brukes. Derfor ønsket vi å bruke KI til noe morsomt og håndfast, sier Eilertsen.

Maskinlæring

For å kunne lage den «perfekte» julegenseren, satte et utviklerteam i Computas i gang med å hente inn tusenvis av bilder av stygge julegensere.

– Vi matet flere tusen bilder inn i en maskinlæringstjeneste som indentifiserte og tolket de ulike elementene i bildene. Vi fortalte maskinen at vi ønsket å finne farger og komponenter som ofte gikk igjen på de ulike genserne. Kort forklart kunne KI-en til slutt komme frem til designelementer, form og farge som igjen kunne bli konvertert til en strikkeoppskrift, sier Eilertsen.

Arbeidet med julegenseren har gitt direktøren flere gode idéer til kreative bruksområder for KI og teknologi. Iført den stygge julegenseren ønsker han i år å være byggherre for familiens pepperkakehus.

– Det kan tenkes at jeg har fått litt blod på tann, men jeg har veldig lyst til å bygge et pepperkakehus med hjelp av KI. Jeg får nesten drøfte dette med mine kolleger i Computas og se hva det blir til, humrer Eilertsen avslutningsvis.