After Hours: Morgendagens utvikling #BeyondTheBuzz
12. May 16:30-21:00
Computashuset
Micro Frontends. Micro services. GitOps. Containers. Low code/no code. Sky/serverless.
Ny teknologi åpner opp for nye muligheter, men også mange vanskelige valg. Hvordan gjøre gode teknologivalg som varer? Hvordan tilnærme seg IT-utvikling/modernisering utover en kortvarig hype som gir reell gevinst? I løpet av kvelden ble flere viktige konsepter innenfor moderne systemutvikling belyst – for å hjelpe deg som er arkitekt, utvikler, produkteier, prosjektleder, forretningsutvikler og teknologisjef til å ta gode valg.
Kvelden startet med en introduksjon til temaet av Filip Van Laenen, fagdirektør for applikasjonsutvikling i Computas, før fellesforedrag med Sven Malvik, leder for «cloud platform»-teamet i Vipps. Deretter hadde vi to spor med foredrag. Track 1 med fokus på forretningssiden, samt et mer teknisk Track 2. Kvelden ble avsluttet med en fireside chat om tema og en uformell og hyggelig ølsmaking. Les mer nedenfor.
Faglig program
Introduksjon og felles foredrag
Kl. 16.30 – 17.00
Velkomst, mat og mingling
Kl. 17.00 – 17.15
Introduksjon til kveldens tema
Hvordan gjøre gode teknologivalg – og hvordan bør man tilnærme seg IT utvikling/modernisering?
Filip Van Laenen er fagdirektør for applikasjonsutvikling i Computas og holder oversikt over trendene innenfor softwareutvikling. Han er en meget erfaren arkitekt og rådgiver som har jobbet med et bredt spekter av arkitekturmessige problemstillinger innenfor komplekse områder hos flere ulike kunder.
Kl. 17.15 – 18.00
Vipps’ Way of Working — technology decisions with Azure
Imagine a small company that developed a simple app that helped its users to buy hot dogs in a simpler and more fun way. 4 years later, a whole nation is using this app to do all kinds of financial activities. Getting started in Azure is easy; but getting production-ready in a growing, mission-critical, and Cloud-Native environment is not. In this session, you will learn from Vipps’ journey in Azure and how we make good decisions when it comes to technology and architecture.
The session is split into two sections. In the first section, you will learn from our experience in Azure as more developers joint Vipps. In the second section, you will get a brief overview of how we work together — as we call it, being #pålag. The target group for this session is cloud engineers, developers, but also product managers and other IT decision makers that want to get an idea of how Vipps navigates in a cloud-native Azure environment.
Sven Malvik is Head of Cloud Platform at Vipps, Microsoft Azure MVP, and book author of Mastering Azure API Management. He has talked at international conferences such as Microsoft Build, Microsoft Tech X, and NDC, but also at various local Meetups.
Track 1: Forretning
Kl. 18.00 – 18.30
IT-arkitekter og innovatører – hund og katt eller samstemte partnere?
Digitalisering skal gi effekt kjappere enn tidligere. Vi skal innovere raskt, med smidig tilnærming og samtidig levere med høy kvalitet gjennom PoC’er og MVP’er. Samtidig vet vi at rammebetingelsene for å få dette til er svært varierende, ikke minst IT-arkitekturen. Men hvordan kan vi likevel få til innovasjon på legacysystemer og “gammel” arkitektur? I dette foredraget vil vi belyse hvordan virksomheter kan få dette til ved å bruke «pace layered application strategy». Tilnærmingen vil gi deg innsikt til både å ivareta teknologivalg, samtidig som du får levert nyskapende tjenester.
Thomas Bech Pettersen er CTO i Computas og en sentral deltager i Computas’ strategiarbeid. Han har arbeidet med strategi i Computas i forskjellige roller siden 1996. Thomas har dyp kompetanse i krysningsfeltet mellom forretningsstrategi, løsningsutforming, teknologi og prosjektledelse.
Ram Yoga er fagdirektør for forretnings- og tjenestedesign i Computas og har mer enn 20 års erfaring som designer og rådgiver. Han har særlig kompetanse på brukersentrert design og smidige metoder, og har i mer enn 15 år jobbet med å få store organisasjoner til å levere bedre tjenester for sine kunder og brukere gjennom denne tilnærmingen.
Kl. 18.30 – 19.00
EU stiller nye krav om økt grense- og territorialkontroll – hvordan fikser vi det?
Når nye forretningsbehov skal løses, er det mange avveininger og valg som må gjøres. Hvor bygger man nytt? Hvor bruker man eksisterende systemer? Hvordan sikrer man at løsningene som utvikles er i stand til å møte nye behov som oppstår i fremtiden? Og hvilke hensyn må tas når dette skal skje på tvers av forvaltningen?
I dette foredraget vil Trond Prestegarden, programleder for Internasjonal Portefølje hos UDI, fortelle om arbeidet de gjør for å innføre de nye kravene til økt grense- og territorialkontroll fra EU. Prosjektet er svært omfattende og komplekst, og innebærer endringer i norske lover, IKT-infrastruktur, samt nasjonale systemer og arbeidsprosesser i Utlendingsdirektoratet, Politidirektoratet og andre offentlige virksomheter.
Trond Prestegarden er seniorrådgiver og leder av programmet for Internasjonal Portefølje i UDI. Han har om lag 10 års erfaring som prosjekt- og programleder i UDI. Før det har han mer enn 25 års erfaring med roller som IT-sjef, systemsjef og prosjektledelse fra privat virksomhet.
Track 2: Teknologi og data
Kl. 18.00 – 18.30
Micro frontends – svaret på moderne webutvikling eller å skyte spurv med kanoner?
Micro frontends gir mer uavhengighet fra rammeverk og økt modularitet. Det gjør det enklere å utvikle funksjonalitet i isolasjon. Samtidig kan det gi økt kompleksitet i applikasjonsutvikling. Så når bør du vurdere micro frontends? Dette foredraget vil vise i praksis hvordan konseptet fungerer og gi konkrete råd på når det bør brukes.
John Melin er frontender i Computas og har god erfaring med webteknologier som Angular, HTML og CSS. John har også jobbet med apputvikling på iOS, og er en av de sentrale personene for Computas sine mobilapper. Han er også en av lederne for fagnettverk for webapplikasjoner.
Ole Christian Helset har over 20 års erfaring med frontend- og backend-utvikling fra næringslivet. Han er særlig opptatt av brukervennlighet og gode opplevelser. Han har jobbet med app-utvikling til iOS siden 2011 og er en av lederne for fagnettverk for frontend/webapplikasjoner.
Kl. 18.30 – 19.00
Cloud Native – En retrospektiv
Cloud-Native-applikasjoner har det vært snakk om i flere år, og vi tenker det er på tide med en retrospektiv. Hvilke fordeler har vi opplevd ved å lage applikasjoner på denne måten? Hvordan sikrer man at disse fordelene faktisk tilføres ditt produkt/prosjekt? Hva er de potensielle fallgruvene? Og er det alltid riktig å bygge applikasjoner til å være Cloud-Native?
Rustam Mehmandarov er sjefsingeniør i Computas, med ekspertise på sky og arkitektur. Han har jobbet over 15 år som konsulent og har bred erfaring fra flere ulike roller. Han har også bred erfaring som kurs- og foredragsholder, er Java Champion og Google
Felles avslutning og sosialt
Kl. 19.00 – 19.30
Fireside chat om teknologivalg
På den ene siden kan man søke å alltid ta i bruk den nyeste og kuleste teknologien. På den andre siden kan man holde seg til det kjente, søke stabilitet og minimere endringer. Begge sider kan ha store kostnader, dog i forskjellige ender av livssyklusen. Hvor på skalaen er det riktig å legge seg? Og hvilke faktorer påvirker slike beslutninger? Dette blir tema i kveldens fireside chat hvor tidligere foredragsholdere, samt Ida Ryland, vil delta. Rustam Mehmandarov vil lede samtalen. Det hele avsluttes med en kjapp runde med Hype eller Real!
Ida Ryland er leder for Computas’ Trondheims-kontor og utvikler med god kompetanse på både front – og back-end. Hun er grundig, strukturert og kvalitetsbevisst i arbeidet sitt og setter alltid kundens behov i fokus. Gjennom sitt arbeid har hun opparbeidet seg god kompetanse innen arkitektur, programmering og DevOps.
Kl. 19.30 – 21.00
Ølsmaking med Klokk & Co Mikrobryggeri
Vi avslutter kvelden med en uformell og hyggelig ølsmaking med Klokk & Co Mikrobryggeri. De har et mantra: Stas til folket! De utvikler øl som treffer bredt og er lett å like, og som fungerer like godt til mat som alene. Ikke minst lager de også fullverdige alkoholfrie alternativer, som begeistrer både ølentusiaster og «mannen i gata», og omtales hyppig som Norges beste alkoholfrie øl.