– Et verdivalg og et samfunnsansvar
Denne artikkelen ble først publisert på uxnorge.no
Hele 500 studenter søkte på sommerjobb hos Computas, og 24 ble ansatt. To av dem er designstudenter. Begge går tredje året på utdanningen, og skal rett ut i spennende kundeoppdrag.
– Vårt sommerjobb-program har aldri vært mer populært og er et av årets høydepunkter. Hvert år imponerer de med både nytenkning og pågangsmot, forteller administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen.
Mens en del arbeidsgivere har avlyst sine sommerjobber de siste årene på grunn av økonomiske innstramminger, har Computas valgt å beholde sitt program. Computas-sjefen kaller det et verdivalg og et samfunnsansvar.
– Det utdannes for få teknologer, og vi må gjøre alt vi kan for å ruste de vi har best mulig for oppgavene i både næringslivet og offentlig sektor. For studentene er praktisk erfaring en viktig del av den faglige utviklingen og også for motivasjonen til å fullføre studiene, sier Trond, som også er styreleder for næringslivsnettverket KID ved NTNU.
Ville teste ut konsulentjobbing
– Jeg søkte hos Computas fordi jeg ønsket å teste hvordan det er å jobbe som konsulent i et IT-firma. Jeg har ingen tidligere erfaring som konsulent, og jeg ville bruke sommeren for å få testet det, sier Caroline F. N. Nersnæs, som er en av de to designstudentene. Hun går tredje året på Industriell design på NTNU.
– I tillegg synes jeg selskapet har mange interessante kunder og prosjektene de gjennomfører er mye av det jeg kunne tenke meg å drive med når jeg er ferdigutdannet. Jeg har også hørt mye positivt om Computas som arbeidsgiver og det gjorde valget lett, sier Caroline.
– Jeg håper at prosjektene blir givende å jobbe med og at samarbeidet innad i teamet går smooth! Og at vi får god hjelp fra veilederne. I tillegg håper jeg vi finner på mye gøy sammen med de andre sommerstudentene. Så blir det litt liv på kontoret selv om det er sommer og mange av de faste ansatte er på ferie! Så langt ser det veldig lovende ut!
Caroline skal jobbe med KI-søk for Landinfo. Landdatabasen er hovedkanalen for formidling av landkunnskap fra Landinfo til aktører som UDI, Utlendingsnemnda (UNE) og Politiet. Landdatabasen skal gi et oppdatert og representativt bilde av situasjonen i de enkelte landene. Blant annet omfatter dette menneskerettslige, politiske og sosiale forhold.
Teamet skal utvikle en Proof of Concept av et smartere og mer brukervennlig søk i Landdatabasen, ved bruk av kunstig intelligens. Målet er at dette på sikt skal kunne erstatte dagens søk, som er tungvint og krever en del opplæring, og som eksempelvis ikke støtter flere språk eller synonymer.
Setter pris på åpenhet om markedet
Caroline er trygg hos Computas, men kjenner andre som har fått terminert kontraktene sine før oppstart:
– Jeg har heldigvis ingen personlig erfaring med terminering av kontrakter, men jeg har hørt fra nære hvor det har vært tilfellet. I år opplever jeg at bedriftene er åpne om at markedet er trangt og at de har satt inn tiltak på forhånd slik at ingen kontrakter har blitt brutt. Det er for eksempel å ansette færre sommerstudenter enn de gjorde sist sommer. Jeg setter pris på åpenhet fra bedriftenes side og tror det er den rette veien å gå.
Engasjement og givende arbeidsmiljø
– Jeg valgte å søke hos Computas på grunn av deres engasjement og givende arbeidsmiljø. Mitt første møte med Computas var på bedriftsdagen på Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo høsten 2023, da jeg fikk møte en av deres designere sier Zehra T. Ayden som går tredje året på Informatikk (design) ved UiO, og fortsetter:
– Jeg lærte om deres prosjekter, arbeidsmiljø og designeres rolle, og fikk et godt inntrykk av at de er engasjerte og inkluderende i arbeidet de gjør for sine prosjekter og for arbeidsmiljøet deres. Som en UX-student som ønsker å lage gode brukeropplevelser, fikk jeg inntrykk av at Computas ville bidra for at jeg kunne være en del av et godt arbeidsmiljø med fokus på læring og skape givende løsninger.
Første sommerjobb
– Mine forventninger er å kunne lære så mye som mulig! Dette er min første sommerjobb og jeg har fått et spennende prosjekt, så jeg ser fram til å lære hvordan det er å jobbe som designer i et tverrfaglig team i samarbeid med kunde. Jeg håper å kunne få så mye praktisk erfaring og tilbakemeldinger som mulig, og få følelsen av en designers rolle i arbeidslivet.
Zehra skal jobbe med en delingsside for NRK TV-aksjonen. Årets mottakerorganisasjon er Barnekreftforeningen, og aksjonen skal hjelpe barn rammet av kreft og andre alvorlige sykdommer. Deling av bilder, filmer og øvrig digitalt materiell er en stor del av arbeidet til TV-aksjonen. I dag sender de ansatte i TV-aksjonen ut forslag til digitalt materiell til eksempelvis kjendiser, bedrifter, skoler osv. som videre kan benytte dette i sine egne kanaler. Dette gjøres som oftest enten via e-post med vedlegg, eller med henvisning til deres generelle nettside. TV-aksjonen ønsker at teamet utvikler en nettside der brukeren enkelt kan laste ned utvalgte bilder og dele videre i sine egne kanaler, med få tastetrykk, slik at flere ønsker å bli med å spre ordet.
– Sommerjobb-markedet har vært tøft i år, sier Zehra.
– Ettersom jeg ikke har hatt sommerjobb tidligere og kun praktisk erfaring fra skoleprosjekter, har det vært utfordrende å søke på ulike stillinger da konkurransen har vært høyere enn tidligere.
– Disse prosjektene gir studentene en unik mulighet til å bidra til samfunnsnyttige løsninger og få verdifull praktisk erfaring med avansert teknologi og virkelige problemstillinger, avslutter Trond Eilertsen.