Fikk 500 søkere på 24 jobber. Idunn fikk napp: – Forventer en sosial og lærerik sommer
Denne artikkelen ble først publisert på digi.no
Mens flere IT-selskaper har valgt å avlyse sommerkontrakter, går Computas mot strømmen. Åtte av ti nyansatte de siste ti årene kommer nettopp fra sommerjobb.
Dette er andre året på rad Idunn Stabell jobber hos Computas. For henne er det veldig tiltalende at konsulentselskapet er heleid av de som jobber der.
Det er et klart signal på at de ansatte har reell innflytelse og interesse i selskapets utvikling, argumenterer Stabell.
– I tillegg tilbyr sommerjobben en perfekt balanse mellom arbeid, kompetansebygging og sosiale aktiviteter, sier hun.
Stabell er på fjerde året som informatikkstudent i Oslo.
– Vårt sommerjobb-program har aldri vært mer populært, sier administrerende direktør Trond Eilertsen i Computas.
Selskapet fikk 500 søkere på 24 stillinger. Studentene skal i år blant annet jobbet jobbe på prosjekter med UDI, Teknisk museum og TV-aksjonen.
Utvikle system for asyl- og innvandring
Computas mener det er viktig å gi studentene muligheten til å jobbe med reelle og meningsfulle problemstillinger.
For UDI skal studentene være med å utvikle Landdatabasen.
IT-løsningen er avgjørende i asyl- og innvandring-saker. Nikolaus Engh er på fjerdeåret på sine informatikkstudier i Bergen.
Han forventer at Computas stiller med gode veiledere gjennom sommeren.
– Jeg gleder meg spesielt til å løse ekte problemer for ekte kunder, som er en stor kontrast fra oppgaver og prosjekter man har på universitetet, sier han.
Studenter fikk kontrakter avlyst
I januar kom de første meldingene om studentene som fikk sommerjobb-kontraktene sine avlyst.
Itera var blant de som varslet både sommerens studenter og nyutdannede til graduate-stillinger om at jobbene deres utgikk, skrev Kode24.
Også konsulenthuset Variant måtte redusere antall sommerjobber i år. Engh i Computas sier at han selv var heldig, men at flere opplever arbeidsmarkedet som røft i år.
– Jeg kjenner flere veldig flinke studenter som har møtt utfordringer i søknadsprosessene. I tillegg har jeg hørt om studenter som plutselig har mistet sommerjobbene sine, noe jeg er veldig glad for at jeg slapp unna, sier han.
– Ekstra utfordrende
Også Stabell har opplevd markedet for sommerjobb som tøffere enn tidligere.
– I tillegg til at det har vært vanskelig å få sommerjobb i utgangspunktet, kjenner jeg flere som har fått kontraktene sine terminert noen måneder før oppstart.
– Dette er naturligvis kjipt for de det gjelder, og har gjort markedet ekstra utfordrende i år, sammenfatter hun.
Samfunnsansvar
Administrerende direktør i Trond Eilertsen i Computas sier de har et samfunnsansvar for å ruste opp ferske teknologer best mulig for oppgavene som møter dem i arbeidslivet.
Det utdannes for få, og vi må gjøre alt vi kan. Praktisk erfaring en viktig del av den faglige utviklingen og for motivasjonen til å fullføre studiene
Trond Eilertsen
IT-selskapet er heleid av de ansatte. De har kontorer i Oslo, Trondheim, København, Malmø og Bucuresti. Selskapet lever i hovedsak konsulent- og rådgivningstjenester innen digitalisering og teknologisk innovasjon.
Åtte av ti fikk jobb
Studentene vil bryne seg på oppgaver innen alt fra applikasjon- og systemutvikling, til dataanalyse, automatisering og kunstig intelligens.
Computas er klare på at studentprogrammet er deres viktigste rekrutteringskanal.
De siste ti årene har åtte av ti nyansettelser vært tidligere sommerstudenter.
Kommunikasjonsdirektør Johanne Løvsland sier at studentene har konkurransedyktig lønn gjennom hele sommeren.
– I likhet med alle ansettelser, må det være en god match mellom kompetanseprofilen til studenten og behovene hos kundene og markedet generelt, sier Løvsland og fortsetter:
– Noen av studentene har to år igjen av studiene, så det er en stund til de er klare for fast ansettelse.