En lærerik og sosial sommer for årets sommerstudenter

24 teknologi- og realfagsstudenter har vært en del av årets sommerstudentprogram hos Computas.

Tradisjonen tro har Computas ønsket en gruppe engasjerte studenter velkommen til kontorlokalene i Akersgata i sommer. Viktoria Kallerud, Magnus Tomter Ouren og Mats Aksnessæther deler sine høydepunkter fra årets studentprogram – og forteller hvordan det har vært å jobbe i Computas.

Computas’ sommerstudentprogram er hvert år en sentral begivenhet og gir studentene relevant arbeidserfaring og knytter nye bekjentskap. I år har studenter i praksisprogrammet jobbet med å utvikle løsninger for kunder som Utlendingsdirektoratet (UDI), TV-aksjonen og Teknisk Museum.

Victoria Kallerud, som tar en master i informatikk ved NTNU, synes det har vært spennende og interessant å arbeide med et reelt prosjekt:  

– Jeg jobbet med Teknisk Museum som kunde, og fikk muligheten til å videreutvikle det populære spillet «Kunstige Jens». I prosessen lærte jeg nye teknologier og hvordan man tilrettelegger for barn som primærbrukere, noe som var både utfordrende og interessant, sier hun.

«Kunstige Jens» ble først utviklet av sommerstudenter hos Computas i 2020, og har siden åpningen av utstillingen i 2022 vært en publikumsfavoritt ved Teknisk Museum. I år ønsket museet blant annet at studentene skulle forbedre læringsutbyttet av spillet, introdusere konkurranseelementer og gjøre spillet flerspråklig.

– Det nye spillet formidler KI-læring, uten å gå på bekostning av moroa! Nå viser spillet hvordan læringsmodellen gjetter spillernes tegninger, i tillegg har vi introdusert et nytt poengsystem, ulike vanskelighetsgrader og en daglig highscore-liste, sier Kallerud.

Teamet til Kallerud implementerte også en ny løsning som er anslått til å halvere utstillingens kostnader. Alt dette resulterte i meget gode tilbakemeldinger fra kunden.

– Jeg ønsker å takke Computas for tilliten til å arbeide med reelle prosjekter og kunder. Det har vært en utrolig morsom og lærerik sommer, og Computas har virkelig lyktes med å lage et godt program, sier Kallerud.

TV-aksjonen og is på takterrassen

Teamet til Magnus Tomter Ouren har samarbeidet med TV-aksjonen for å redusere antall timer som blir brukt på å besvare henvendelser fra norske innbyggere. Løsningen på problematikken ble en chatbot som er i stand til å besvare et bredt spekter av spørsmål fra det norske folk.

Ouren trekker frem mye frihet under ansvar og samspillet i studentgruppen som to av de største høydepunktene fra årets sommerprogram.

– Teammedlemmene kom fra forskjellige skoler og vi har lært mye av hverandre. Vi har ikke hatt tydelige roller som backend- eller frontend-utviklere, og har derfor lært mye om alle de forskjellige teknologiene, sier han, og legger til:

– Med en utrolig frihet til å prøve ut teknologier og ressurser vi selv ønsket, har dette vært en fantastisk mulighet til å lære mer om alt vi ikke hører om i studiene. Jeg kommer til å savne de gode dagene i Akersgata med lunsj og is på takterrassen når jeg er tilbake på skolebenken igjen, sier Ouren.

Roser er røde, fioler er blå 

I likhet med Kallerud og Ouren fastslår Mats Aksnessæther at et godt sosialt fellesskap og muligheten til å kunne arbeide med reelle prosjekter har bidratt til en lærerik og minneverdig sommer for studentene.

– For meg virker det som Computas virkelig satser på nyutdannede, som er betryggende i tider der vi ser at andre konsulenthus avlyser sommerjobber og sier opp nyansatte. Computas har også et skikkelig opplegg for sommerstudentene med nyttig kursing, god oppfølging og sosiale arrangementer, sier Aksnessæther.

Aksnessæther arbeidet med et prosjekt for Landinfo som er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon, og spiller en sentral rolle i asylbehandlingen i Norge. Oppdraget gikk ut på å modernisere databasen Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) bruker for å vurdere asylsøknader.

– I den endelige løsningen leverte vi et helt nytt, moderne brukergrensesnitt som forbedret brukeropplevelsen betraktelig. I tillegg, implementerte vi et «smart søk» slik at brukerne har mulighet til å stille spørsmål til databasen. Det var veldig gøy å se at løsningen ble så godt mottatt hos UDI da prosjektet var fullført, forteller Aksnessæther, før han oppsummerer årets sommerprogram med et dikt:

– Roser er røde, fioler er blå. Sommeren er over, det er over for nå. Koden er skrevet, designet er flott. Takk for i sommer, vi har hatt det så godt!