Google Cloud Next i San Francisco: – Ser knapt starten av hva AI vil bety

Mye handlet om AI under konferansen Google Cloud Next 2023 i San Francisco. Foto: Computas

AI-assistenter som tar deg med på virtuelle handleturer, AI-assistenter som fikser fancy rapporter på et blunk, AI-assistenter som med spesiell kompetanse på ditt fagfelt blir verdifulle sparringspartnere på jobb. Dette er bare noe av det teknologikjemper som Google kommer med framover. Og før sola snur, kan det som nå er rett rundt hjørnet være gammelt nytt. 

– Jeg hadde den samme følelsen som da den første iPhonen kom, og den første Teslaen. Dette er en gamechanger. Generativ AI gjennomsyret alt. Men hvor revolusjonerende det blir, vet vi ikke før vi ser oss tilbake om fem år.

Fagdirektør Morten Forfang i Computas oppsummerer inntrykket han sitter igjen med fra årets Google Cloud Next i San Francisco. Etter en covid-pause ble konferansen i slutten av august avviklet fysisk for første gang siden 2019.

 Det er jo en godtebutikk med mange gode foredrag og fantastisk interessante temaer. Dessuten var folk utrolig trivelige og positive. Men enkelte av demoene var nok egnet til å få både store og små leverandører til å skjelve i buksene med tanke på hva som kommer. Stadig flere oppgaver vil kunne løses på helt nye måter. 

Fra de gigantiske hallene til de intime standene, overalt var det en summende energi av nysgjerrighet og innovasjon. Fellesnevneren: Kunstig intelligens.

– For 70 år siden ble Turingtesten laget av Alan Turing for å teste om en datamaskin er virkelig intelligent eller ikke. Mange vil si at den testen ble passert i 2022. Det er en helt ny verden, selv om vi knapt ser starten av hva AI vil komme til å bety.

– Jeg hadde den samme følelsen som da den første iPhonen kom, og den første Teslaen. Dette er en gamechanger.

Morten Forfang, Fagdirektør i Computas
Morten Forfang i San Francisco. Foto: Computas

Maktforholdet i endring

AI-utviklingen skjer så raskt at det kan være utfordrende å holde tritt.

– Det jeg sa om «large language models» eller «prompt engineering» i januar, mars eller mai, er utdatert fordi endringene skjer så fort. Dette er et felt i en enorm endring. 

Maktforholdet mellom de store aktørene endrer seg like raskt. Forfang bemerker at for bare noen måneder siden ledet OpenAI an med ChatGPT, mens Google var på hælene. 

– Vi har testet Palm 2 familien, som er de underliggende modellene Google bruker, og de har gått fra å være ikke akseptable til et punkt der det er vanskelig å si om GPT eller Palm er best, sier han.

Tempoet i det teknologiske skiftet byr på flere utfordringer når det kommer til å bygge tjenester.

– Google jobber mye med tjenestetilbudet og dette med å kunne legge til lokale data for søk, sier Forfang.

– Vår erfaring, både internt og av det vi har gjort for kunder, er at en bør velge en forvaltet eller en skreddersydd løsning etter behovene en har. For noen kan et forvaltet generativ AI produkt passe, sånn som Googles Vertex AI Search and Conversation. For andre er det bedre å bygge egne tjenester på toppen av de store språkmodellene, som for eksempel Googles Palm 2. 

Hvem er egentlig den nye shoppinghjelperen?

Når det gjelder fremtidens brukergrensesnitt, ser Forfang for seg en revolusjon.

– Historisk har det vært slik at man kan søke opp produkter i en nettbutikk og legge dem i handlekurven. Går du i en fysisk butikk og snakker med ekspeditøren, så er det en helt annen greie. Det språklige er mye viktigere, i tillegg til at du ser selve varen. Etter hvert vil mange av de etablerte konvensjonene om interaksjon med maskiner bli feid vekk. 

Men med alle fordelene AI bringer, kommer også utfordringer. Personvern er blant de mest presserende.

– Du kan ha et brukergrensesnitt som er litt som å snakke med bestevenninnen din. At boten du prater med vet mye om deg og hva du liker, er både bra og litt skummelt. Når alt blir blandet i en stor grøt, er det utfordrende både fra et markedsføringsperspektiv og fra et personvernperspektiv, påpeker Forfang. 

Selv om du føler at du kjenner den nye shoppinghjelperen din på nett, er det ikke så godt å vite hvem hun faktisk er.

– Når hun sier at en bestemt sykkel er kjempebra, må man spørre seg hvor det kommer fra. Er det fra Wikipedia, fra Reddit, er det betalt reklame? Særlig vanskelig blir det når alt flettes sammen, er denne bisetningen herfra eller derfra? Hvordan skal man navigere?

Forfang påpeker at en teknologisk omveltning alltid innebærer store oppsider og store nedsider.

– Det blir gjerne en periode med armer og bein før det går seg til. Akkurat nå er det ingen som vet hvordan kortene kommer til å falle ned – hva som vil rulle og hva som er glemt om et halvt år.

Foto: Google

Større grad av AI-spesialisering 

Under åpningen av San Francisco-konferansen ble det rettet fokus mot Duet AI for Google Workspace. Dette er et område der AI kan gjøre stor forskjell på kort sikt.

– Både Microsoft og Google satser sterkt på å plugge inn generativ AI i produktivitetssuiten sin, i e-poster, dokumenter, presentasjoner og rapporter, sier Forfang og fortsetter:

– Har du en avdelingsleder som trenger å få laget en rapport med noen kakediagrammer så vil du ganske kjapt kunne få AI til å gjøre det. I det hele tatt vil det å oversette tekst eller tale til strukturert informasjon gjøre en forskjell for mange, sier Forfang. 

Han understreker at Google er obs på at det i EU og EØS er viktig at lokasjon for prosessering og lagring av data kan velges, og er i henhold til GDPR. 

– Det har også vært bevegelse på regulatorisk side, så denne problemstillingen er mindre utfordrende nå enn den var.  

I et litt lengre perspektiv ser Forfang for seg en større grad av spesialisering av modellene.

– Google lanserte security-utgaven av Palm 2, som er spesialisert på sikkerhetsutfordringer, og så har du den kommende Med-Palm som er veldig god på medisin. Man kan tenke seg en utvikling der det blir som om du får en ny sparringpartner på jobben som er jurist eller sykepleier.

Spørsmålet er om du kan stole på at den ikke er vinklet i den ene eller andre retningen, at sparringpartneren din ikke er kjøpt og betalt eller partisk.

– Med dette kommer også behovet for å vite noe om hvordan modellen er laget og hvor den kommer fra.

Til slutt oppfordrer Forfang norske aktører til å dykke dypere inn i AI-verdenen.

– Lek med det, finn et case der det føles meningsfylt å bruke AI. Underveis lærer du mye om mulighetene og begrensningene. Da er det lettere å se hvor du kan hente ut gevinster.