Google etablerer skyregion i Norge

Ingen vet hvor stort Google vil bygge i Norge, men det er nærliggende å se til Finland, der selskapet har bygd datasentre for et tosifret antall milliarder kroner. Illustrasjonsfoto: Google

Computas har vært en Google Cloud-partner i mer enn fem år, og har erfart effekten og verdien som Google Clouds teknologi gir kundene. Kunngjøringen om en egen skyregion i Norge – som vil bestå av tre datasenteranlegg, eller såkalte soner, på norsk jord, markerer en viktig milepæl hvor denne teknologien vil bli mer tilgjengelig for norske kunder, spesielt i offentlig sektor. 

Å ha en skyregion i Norge vil være enormt gunstig, både for norsk næringsliv og for samfunnet som helhet. En del har last som må kjøres i Norge av hensyn til datasuverenitet. Noen har også latency-krav (responstid) som det er enklere å oppnå fra Norge. Google trekker også frem Norgesklima-vennlige, rene vannkraft, som er tilnærmet fri for utslipp. Google kunngjorde utvidelse av sin skyplattform med seks nye regioner under det internasjonale «Google Cloud Next»-arrangementet i går ettermiddag. Før utvidelsen har selskapet 35 skyregioner og mer enn 100 soner verden over.

Dette sier noen av våre kunder på GCP

– Loven pålegger oss å oppbevare enkelte data på norsk jord. Den nye Google Cloud-regionen i Norge vil bidra til å løse vårt behov for etterlevelse på dette området, og gi oss flere muligheter når vi fortsetter arbeidet med å flytte flere av applikasjonene våre til skyen. En lokal skyregion vil gi bredere tilgang til funksjonalitet, og gir oss samtidig flere valgmuligheter i å understøtte vår multicloud skystrategi. Dessuten betyr Googles investering i Norge flere arbeidsplasser, noe som igjen støtter NAVs oppdrag om å ha flere i arbeid, sier Vegard Storstad, CIO, NAV.

– Overgangen til et mer fornybart og elektrifisert samfunn krever digitalisering av energisystemet. Både etablerte og nye aktører i energisystemet er avhengig av evnen til å jobbe sammen gjennom sanntidsdata og delte analyser. Da trenger vi offentlige skyer med fleksible og skalerbare løsninger. Samtidig er det viktigere enn noen gang at vi kan beskytte kritisk infrastruktur lokalt i Norge. En norsk skyregion gir oss muligheten til å løse begge disse utfordringene, sier Jon Andreas, Pretorius, CIO, Elvia.


Portrettbilde av Rune Hagbartsen

Vil du vite mer?

Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Rune Hagbartsen