Hva med å få seg en personlig assistent i 2024?

Personlige assistenter er på moten igjen.

Før de fleste av oss sin tid, var personlig assistent et frynsegode for noen og en nødvendighet for andre. Tiden strakk ikke til, og kunnskapsarbeiderne var mangelvare. Ledere, leger, ingeniører og andre fikk personlige assistenter på forværelset. Praktiske oppgaver ble løst med et trykk på intercommen og en kort bestilling. Ens egen tid skulle fokuseres på å omforme kunnskap til penger. Tiden gikk, og personlige assistenter gikk av moten. Det var ikke stuerent å ha en ansatt som kun skulle hente kaffe, det kunne man gjøre selv. Punsjedamer, kaffegutter og sekretærer ble løftet opp og fikk meningsfulle jobber i kunnskapsbedriftene. Alle skulle med og ingen skulle holdes nede. Hjernen er vår viktigste ressurs.

Nå skriver vi 2024 og AI-bølgen er over oss. Maskinlæring, generativ AI, roboter og Copiloter snakkes om av alle. Personlige assistenter er et gufs fra fortiden. Hvorfor innleder jeg da med det når temaet er AI? Jo, hjernen er vår viktigste ressurs. Tross alt snakket om kunstig intelligens, så er det vel fortsatt ingen som egentlig har skapt intelligens.

Kunstig intelligens er ikke der at den egentlig kan erstatte kunnskapsarbeideren; den éne spesialisten som kan alt, vet alt og får til alt. Men rundt henne er det en skokk av medarbeidere som jobber sammen i team for å få én persons egenskaper til å skalere til stadig større oppgaver. Har du sett en hvilken som helst advokatserie, holder det å si advokatfullmektig og du skjønner tegninga. De løper rundt og sammenstiller kunnskap fra tidligere saker for å gi advokaten en oppsummering og grunnlag for å legge frem sin sak i retten. På tampen av 2022 tok ChatGPT tok verden med storm og gjorde det samme. Den personlige assistenten var gjenfødt. I månedene som fulgte hørte vi stadig nye og kreative eksempler på hvordan ChatGPT ble brukt til alt fra å skrive artikler, planlegge middagen eller bare foreslå gode reisemål. Praktiske oppgaver ble løst med en kort bestilling med få tastetrykk.

Denne kraften, denne ressursen måtte ut til folket. Noe så bra, men så vanskelig å beskrive måtte forklares så enkelt at alle får ta del i denne nye æraen. Copilot, som Microsoft så elegant har navngitt fenomenet, oppsummerer alt i ett ord. Du som pilot er i førersetet, og kan overlate oppgaver til Copiloten når du har behov for avlastning. Og nå er det mange av dem. De siste månedene har det kommet Copilot til de fleste Office-produktene. Den dukket opp i Teams, i Windows her nylig og stadig flere er på trappene.

Kanskje har du tatt noen av dem i bruk allerede, kanskje ikke. Jeg oppfordrer deg til å lene deg tilbake i kontorstolen, trykke på knappen og be Copiloten hjelpe deg. Opplev fordums tid gjenskapt. Personlige assistenter er på moten igjen.


Hva med å få seg en personlig assistent i 2024? was originally published in Compendium on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.