Norsk KI har laget verdens styggeste julegenser

Dagen i dag, den tredje søndag i desember, markeres verden over som «Ugly Christmas Sweater Day». De siste årene har trenden gjort sitt inntog også i Norge, og rundt juletider går det sport i å gå med morsomme og glorete gensere med farger og  motiv som hører med til høytiden. Teknologiselskapet Computas har nå utropt sin egen-designede genser som den styggeste i verden, og det på bakgrunn av kunstig intelligens.

– Vanligvis benytter vi vår ekspertise innenfor KI og maskinlæring til mer seriøse oppgaver. Nå ville vi teste hvilket mønster maskinlæring ville foreslå som en såkalt stygg julegenser. Det må være lov å ha det litt gøy i førjulstiden, sier administrerende direktør Trond Eilertsen, iført julegenseren og et humoristisk smil om munnen.

Det var i oktober at et team fra Computas satte i gang julegenser-prosjektet ved å innhente data.

– Vi hentet ut tusenvis av julegenserbilder fra internett som vi matet gjennom en maskinlæringstjeneste som tolket og identifiserte de ulike elementene. Målet var å finne komponentene og fargene som oftest gikk igjen, og bruke disse som datagrunnlag, sier Simen Selseng, data scientist i Computas.

De mest vanlige komponentene som maskinen fant var blant annet snømann, snøfnugg, rødt, grønt og blått.

– Har aldri blitt tegnet før

Med de viktigste elementene på plass startet teamet arbeidet med å få maskinen til å bestemme hvordan de skulle se ut på julegenseren.

– I utgangspunktet vet ikke datamaskinen noe om jul, så vi samlet eksempler på hvordan jul kan se ut. Dette gjorde vi blant annet gjennom et interaktivt tegneprogram som heter Google QuickDraw. Her har mennesker tegnet millioner av raske tegninger av rundt 300 julemotiver, hvorav noen av disse var av komponentene vi fant i forstudiet, forklarer Selseng, og legger til:

– Med denne kunnskapen kan systemet tegne nye skisser av snømenn og snøfnugg som ser menneskeskapte ut, men som aldri er tegnet før.

«Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld»

Ingen julegenser er komplett uten en god, juleaktig tekst. Alt KIen vet, kommer fra dataene den har tilgang til. Computas matet derfor systemet med alle norske juletekster de kunne finne digitalt. Når grammatikken og ordforrådet utelukkende kom fra julesanger, ble det naturlig nok noen rare setninger som kom ut.

– Litt av sjarmen her er få nye strofer som et menneske nødvendigvis ikke ville kommet på, sier Selseng som er fornøyd med teksten de endte opp med og som nå pryder forsiden av genseren: «Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld».

– Det gir ingen mening, men det er jo en veldig koselig tekst, da! Nesten så man får lyst til å nynne.

Computas utvikler løsninger for kunder i offentlig og privat sektor, og bruker ofte maskinlæring i disse løsningene. Selseng understreker at under vanlige omstendigheter, ville Computas jobbet mer med å kvalitetssikre datagrunnlaget og trene maskinen.

– Men det var viktig at genseren og mønsteret ikke ble for perfekt heller, det skal jo være en stygg julegenser tross alt, sier han.

Kortreist julegenser

Ikke bare er det norskutviklet KI som kommet frem til designelementer, form og farge, den er også videreutviklet til et strikkemønster og strikket av Computas’ egne ansatte. Prosjektet har vært med på å skape god stemning og samhold blant de ansatte som nå sitter på hjemmekontor på tiende måned.

– Dette har vært et veldig artig prosjekt. Noen av våre dyktigste eksperter på maskinlæring og design har gjort en kjempeinnsats for å spre litt ekstra juleglede i en ellers spesiell tid. Julegensere blir nok ikke et satsningsområde for Computas fremover, men det strålende, og stygge, resultatet viser vår kjærlighet til fagområdene våre, avslutter Eilertsen.

Mønster til genseren og en film som beskriver prosjektet finnes her: https://computas.com/jul/