Rekordmange søkere: Computas’ sommerstudenter på plass
Nøye utvalgt blant 500 søkere startet 24 teknologi- og realfagsstudenter forrige uke årets sommerjobb-program hos Computas. Studentene skal jobbe med samfunnsnyttige prosjekter og kunstig intelligens.
Gjennom reelle problemstillinger og oppdrag fra Computas sine kunder og samarbeidspartnere vil studentene få praktisk erfaring og tverrfaglig forståelse, samt god innsikt i arbeidshverdagen som IT-konsulent.
– Vårt sommerjobb-program har aldri vært mer populært og er et av årets høydepunkter. Hvert år imponerer de med både nytenkning og pågangsmot, forteller administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen.
Prioriterer studentprogrammet
Mens en del arbeidsgivere har avlyst sine sommerjobber de siste årene på grunn av økonomiske innstramminger, har Computas valgt å beholde sitt program. Computas-sjefen kaller det et verdivalg og et samfunnsansvar.
– Det utdannes for få teknologer, og vi må gjøre alt vi kan for å ruste de vi har best mulig for oppgavene i både næringslivet og offentlig sektor. For studentene er praktisk erfaring en viktig del av den faglige utviklingen og også for motivasjonen til å fullføre studiene, sier Eilertsen, som også er styreleder for næringslivsnettverket KID ved NTNU.
Skal jobbe med UDI, Teknisk Museum og TV-aksjonen
I år skal studentene jobbe med prosjekter som fokuserer på samfunnsnytte og anvendelse av kunstig intelligens. Computas’ kunder og samarbeidspartnere Utlendingsdirektoratet (UDI), TV-aksjonen og Teknisk Museum er oppdragsgivere og gir studentene muligheten til å jobbe med reelle problemstillinger.
For UDI skal studenter være med å utvikle en løsning for et smartere og mer brukervennlig søk i Landdatabasen. Basen er avgjørende for å kunne gjøre informerte beslutninger i saker som omhandler asyl og innvandring. For TV-aksjonen skal de få bryne seg på to ulike løsninger for TV-aksjonens administrasjon. En nettside som skal forenkle deling av bilder og digitalt materiell, og en AI-basert kommunikasjonsassistent som skal støtte TV-aksjonens ansatte i å raskt formulere svar på spørsmål og henvendelser.
For Teknisk Museums IKT-utstilling I/O skal de videreutvikle et AI-spill som ble utviklet av sommerstudenter i Computas tilbake i 2020, og som siden har vært en populær attraksjon ved museet. Dette inkluderer å utforske om nye algoritmer kan gjøre at spillet kan gjøres mer utfordrende, at det støtter flere språk enn norsk, i tillegg til mulig ny funksjonalitet som flerspiller-modus, toppliste osv.
– Disse prosjektene gir studentene en unik mulighet til å bidra til samfunnsnyttige løsninger og få verdifull praktisk erfaring med avansert teknologi og virkelige problemstillinger, avslutter Eilertsen.