Avviser at Google-konferansen var kjedelig: – Ordentlig store nyheter
Kode24 publiserte leserinnlegget 22.04.24
I april gikk Google Cloud Next 2024 av stabelen i Las Vegas. Her hjemme i Norge hevdet Kurt Lekanger i Kode24 at utvikler-konferansen kun handlet om AI, samt at den var uinteressant og kjedelig. Selv om jeg kan si meg enig med Lekanger i at ikke alt på programmet var like interessant, synes jeg disse fire nyhetene gjør at konferansen var verdt å få med seg.
Og flere av disse handlet om andre ting enn AI.
#1. Sikkerhet til et nytt nivå
For å begynne med noe som er nytt, spennende og ikke AI-relatert, så er det flere interessante sikkerhetsnyheter. Google har en veldig interessant løsningsserie hvor de ikke bare har kryptert data i hvile og i transport, men også mens den prosesseres. Det kaller de Confidential Computing.
De løfter det nå opp til deres nylanserte og A3-baserte hypercomputer for de store ML-treningsjobbene, men også de nye Intel-prosessorseriene. Og så har vi sikkerhetsløsningen «Isolator». Det er en spennende «landing zone»-offering fremover. Isolator kan brukes av eksempelvis helseplattformer, der det er viktig å sikre at sensitiv informasjon verken går inn eller ut av plattformen.
Med Isolator løftes sikkerheten til et nytt nivå, og verktøyet kan gjøre det langt enklere å oppfylle compliance-krav for aktører som håndterer sensitive brukerdata.
#2. Datarevolusjon
Også når det kommer til data, ble det lansert nyheter som gjør utvikler- og data scientist-hverdagen bedre.
I årevis har vi i bransjen slitt med å ha datasett som er altfor store til å ha i memory, samtidig som man vil jobbe med vanlige Python DataFrames. BigQuery’s BigFrames ordner det. Under konferansen ble det vist hvordan ustrukturerte data og multimedia-data kan forvaltes sammen med strukturerte data i BigQuery, og gi en enhetlig tilgangskontroll og styring. BigLake heter det.
Dette er ordentlig store nyheter for oss som jobber tett på slike utfordringer. BigFrames gjør at du kan jobbe med dine vanlige kjente verktøy på datasett som er mye større enn PC-en eller VM-en fikser, noe som gjør at man kan løse helt andre oppgaver enn i dag.
Dette er ordentlig store nyheter for oss som jobber tett på slike utfordringer.
#3. Multimodal Gemini med stor kapasitet
Mange moderne generativ AI-løsninger er farget av at selve AI-modellen er begrenset på hvor mye data den kan ta imot av gangen, styrt av størrelsen på det såkalte kontekstvinduet. De fleste store språkmodeller har utfordringer med å ta imot noe særlig mer enn 100.000 ord.
Med Gemini 1.5 pro som ble presentert under konferansen, økes dette til omtrent 750.000 ord. Eller om lag en time med video. For modellen kan ta imot både lyd, bilde, video og tekst, og gjerne i kombinasjon – modellen er såkalt multimodal.
Det utgjør en stor forskjell for både utviklere og bransjen for øvrig i tiden fremover.
#4. Modernisering etter spesifikasjon
I tillegg fikk vi presentert nyheter relatert til migrering og modernisering, der det ble demonstrert en interessant code assist.
Det er en oppgradering av det vi har hatt før. Den tar hele repoer og moderniserer etter spesifikasjon, snarere enn å foreslå programsnutter i enkeltfiler.
Publikum ble demonstrert hvordan en nettside kunne refaktoreres etter spesifikasjon på minutter. I dag er dette en manuell oppgave som gjerne tar flere uker. Det er nytt og når dette er modent, vil det kunne få store konsekvenser for utvikleres hverdag.
Turingtesten løses ikke hvert år
Det har skjedd vanvittig mye rundt AI de siste par årene, noe som er i ferd med å revolusjonere vår bransje. Mange tenker at den såkalte Turingtesten ble løst i overgangen 2022-23. Det er over 70 år siden Turing lanserte testen.
Da jeg studerte AI, var jeg ikke sikker på om jeg kom til å oppleve at vi ville passere den testen i min levetid. Jeg tenker derfor en ikke kan forvente å se like store revolusjoner hvert halvår, og derfor heller ikke ble vitne til den samme kioskvelteren av en konferanse som i fjor.
Jeg er uenig med Lekanger i at det er en uinteressant og kjedelig tilnærming for oss utviklere.
Inntrykket mitt er imidlertid at Google i denne konferansen tok AI-visjonene ned til et mer praktisk nivå, og i større grad vektlegger hva nyvinningene faktisk vil bety for brukerne. Jeg er uenig med Lekanger i at det er en uinteressant og kjedelig tilnærming for oss utviklere.
Jeg noterte meg en hel del spennende nyheter og gamechangere, av sammenliknbare størrelser med det som ble lansert under Microsoft’s Ignite for noen måneder siden. Faktisk har jeg, både som AI-nerd og utvikler, latt meg imponere over lanseringene og demonstrasjonene under både Google Next og Microsoft Ignite.
Jeg ser frem til å følge med på hvordan nyhetene vil påvirke bransjen i tiden som kommer – for personlig tror jeg vi står overfor store endringer.
Vil du vite mer?
Ta kontakt for en uforpliktende prat