Kutter ikke studenter og nyutdannede

Tre unge mennesker på kontor
Designmasterstudentene Madelen Gamborg-Nielsen (fra venstre), Inger Liepelt og Erling Qvale. Foto: UX Norge

Saken ble først publisert på ux-norge.no 14.06.2023

Selv om mange i bransjen sparker juniorer, velger konsulentselskapet Computas å beholde dem. – Noe vi brenner for.

– Vi merker at det er veldig utfordrende å få juniorer i oppdrag nå og det svir økonomisk å stå i dette, men for oss er det et verdispørsmål og noe hele selskapet brenner for, sier administrerende direktør Trond Eilertsen i Computas.

På mandag startet 26 studenter i sommerjobb hos dem. Til høsten starter 18 nyutdannede i faste stillinger.

På grunn av usikre tider og mindre oppdrag i konsulentbransjen, har flere selskaper valgt å terminere kontrakten med nyutdannede til høsten. Computas er en av de som velger beholde ansettelsene.

Eilertsen mener at det lønner seg på lang sikt å ta vare på de som er ferske i bransjen.

– Jeg synes det er trist at det første kuttet er i den nye generasjonen. Det er typisk at det går utover dem, sier han.

UX Norge har fått opplyst at Itera, Knowit, Aboveit, Fink, Noa Ignite og Forte Digital har terminert kontrakter med nyutdannede som skulle starte til høsten.

Designstudentene Inger Liepelt, Madelen Gamborg-Nielsen, Erling Qvale og Thea Ahlgren hadde sin første dag denne uka. De er alle på første året på master og er veldig glade for å få erfaring før de skal ut i jobb til neste år.

Det er bare Madelen som har hørt om kuttene av juniorer. Noen i klassen hennes på industriell design på NTNU mistet sommerjobben.

– De fikk vite det på mail bare noen måneder før oppstart. Vi er et lite miljø på studiet, alle snakker sammen og selskapet som gjorde det får et dårlig rykte, sier hun.

Inger Liepelt går på første året på forvaltningsinformatikk på Universitetet i Oslo og hun merker at det er flere om beinet for designstillingene. Derfor valgte hun en litt annen retning.

– Det er så få som utdanner seg innen juss og design, så da tenker jeg at det er lettere å få jobb, sier hun.