Mads og Rustam reiser verden rundt som Java-rockestjerner

This image has an empty alt attribute; its file name is FotografulTAU-0414-1024x683.jpg
Mads og Rustam har til sammen over 16 års erfaring med å holde foredrag.

Computas-utviklerne Mads Opheim og Rustam Mehmandarov er to konsulenter utenom det vanlige. De kombinerer sitt daglige virke som konsulenter i Computas med å holde foredrag som tiltrekker hundrevis av publikummere verden rundt.

Mads og Rustam har til sammen over 16 års erfaring med å holde foredrag, og har holdt innlegg om koding og utvikling av Java-apper på ulike arrangementer og konferanser i over 28 land. Mange av arrangementene Rustam og Mads holder innlegg på er prestisjefylte, og kun nøye utvalgte eksperter får tildelt taletid.

Begge er enige om at de får mye glede og stort utbytte av å reise rundt og snakke med likesinnede.

– Vi er heldige som får disse mulighetene. Det som er så moro med konferansene er at vi møter personer fra alle verdenshjørner som deler våre interesser, det gir en veldig forfriskende input, sier Mads.

Blir bedre konsulent av å lære bort

Mads og Rustam mener det er en stor fordel at de kombinerer konsulentvirksomheten i Computas med å holde foredrag. Hands-on erfaringer gjør at de kan gjennomgå faktiske problemer og lansere håndfaste løsninger, slik at innleggende blir mer konkrete og og gir ekstra tyngde.

I foredragene, hvor de snakker om alt fra mikrotjenester i Java, via Kotlin, arkitektur og håndtering av datastrømmer til sky, bruker de erfaringene fra oppdrag hos Computas så vel som fra egne hobbyprosjekter.

Gjennom å reise rundt på meet-ups, har duoen bygget et stort nettverk av mennesker med verdifull kunnskap. Det er nyttig hvis man skulle stå fast med et problem.

– Uansett hvilket land vi er i, så finner vi utviklere som sliter med akkurat de samme kodingsproblemene som vi gjør. Det er lett å tenke seg til at man i sin egen Java-boble sliter med helt unike problemstillinger, men slik er det som regel ikke, sier Rustam.

Hundrevis av publikummere i fornøyelsespark

Mads Opheim
Mads Opheim

Det deltar gjerne tusenvis av mennesker på messene og konferansene hvor Rustam og Mads holder innlegg. Til tross for at det florerer av deltakere på konferansene, er det ingen som har forvillet seg inn. Dette gjør at svært mange kunnskapsrike og engasjerte hoder samles på ett sted. 

– For å skape blest rundt samlingene, har mange arrangører valgt kreative møteplasser. Blant annet deltok vi på JavaLand i Tyskland, som ble holdt i en fornøyelsespark kun for IT-entusiaster fra hele verden. Da vi var ferdige med foredraget, på en scene fullspekket av sjørøver-effekter, kunne vi ta berg-og-dal-banene i parken, sier Mads.

Coopetition

Når såpass mange skarpe IT-hjerner samles på ett sted, har Mads og Rustam erfart at det ofte fører til en kollektiv kompetanseheving og produktive samtaler. De er enige om at IT-bransjen er særlig flinke til å tilrettelegge for kollektiv sparring og læring, og forstår at det gagner bransjen som helhet.

– Villigheten til å dele erfaringer og kunnskap i IT-bransjen er helt unikt god. Vi opplever at det bidrar sterkt til å sørge for at bransjen som helhet løfter seg, sier Mads.

De to konsulentene har erfart at det gir stort utbytte å dele erfaringer med Java-eksperter fra hele verden. Stadig vekk finner de gull over en kaffekopp.

– Lavterskel-samtaler kan ofte være langt mer produktive enn det man først tror. I det hele tatt er det moro å snakke med flinke folk, og når man brenner for et tema blir det jo bare enda mer engasjerende og produktivt. Man skal ikke kimse av det som kan komme ut av at to entusiaster deler en kaffekopp, avslutter Rustam.