Multicloud og lagring i skyen

Stadig flere bedrifter flytter servere fra kjelleren og opp i skyen, og mange har som mål at det er her all lagring og utvikling etter hvert skal finne sted. Men det stopper ikke der. Én sky har blitt til mange, og det som tidligere var en innovativ idé har blitt virkeligheten for mange norske bedrifter.

Det er med andre ord stadig flere bedrifter som tar innover seg det at multicloud, eller bruken av flere skyplattformer, høyst sannsynlig har kommet for å bli.

Flere skyplattformer gir sikkerhet

Men hvorfor er multicloud-løsninger fremtiden? Svaret du får på dette spørsmålet vil høyst sannsynlig avhenge av hvem du spør. Det er flere grunner til at bedrifter velger å bruke mer enn én skyplattform. For noen handler det om sikkerhet eller kostnader, for andre handler det om at man har startet forskjellige løsninger på ulike plattformer og ønsker en mulighet for samhandling mellom disse istedenfor å flytte alle løsninger til samme plattform.

Mange av bedriftene jeg snakker med opplever det som risikabelt å plassere alle sine kritiske data hos én skyplattformleverandør. De har derfor et ønske om ikke å være bundet til én bestemt aktør og ønsker fleksible løsninger

Morten Forfang, fagdirektør i Computas

Dette er imidlertid ikke det eneste svaret på hvorfor multicloud-løsninger er fremtidens løsninger. I dag gjøres så å si all moderne problemløsning ved hjelp av ulike programvarer. For å kunne løse nye problemer er vi dermed helt avhengige av at infrastrukturen rundt programvaren vi bruker kan håndtere de enorme mengdene data vi samler inn. Flere skyplattformer styrker infrasturkturen og muliggjør nyskapende bruk av programvare og analyse av store mengder data.

Multicloud krever kompetanse

Fordelene ved å bruke flere skyplattformer er mange, men det er ikke enkelt å bygge løsninger som fungerer optimalt på flere slike plattformer. De store aktørene har ikke lagt seg i selen for å gjøre det enkelt for folk flest å bruke flere plattformer samtidig. For dem er det tross alt en fordel om alle deres brukere er trofaste og bruker deres løsning eksklusivt.

Dermed krever det å bygge løsninger som kan brukes på mer enn en plattform avansert kompetanse, samtidig som det å forvalte slike løsninger krever en del arbeid. Vi i Computas hjelper våre kunder med å finne løsninger som passer nettopp deres behov og gir råd om hvordan den enkelte bedrift bør forholde seg til både prinsippet og teknologien bak multicloud.

Hafslund bruker flere skyplattformer

For Hafslund var valget enkelt. Da alle Norges to millioner mekaniske strømmålere skulle byttes ut med avanserte måle- og styringssytemer (AMS), gikk selskapet over til en multicloud-løsning.

– I 2014 var det å starte opp prosjektet med mål om ha det i skyen et enkelt valg. Det var heller ikke veldig vanskelig å gå for mer enn én skyplattform, i vårt tilfelle Microsoft Azure og Google Cloud Platform. For med så store prosjekter lønner det seg sjelden å bare forholde seg til bare én skyleverandør, forteller leder for IT og digitalisering i Hafslund Nett, Ståle Heitmann.

Google Cloud og Microsoft Azure

Computas er Google Cloud Premier Partner og har et sterkt Google Cloud-miljø med mange dyktige og erfarne utviklere på laget. Derfor kan vi konkurrere med andre aktører i det norske markedet og være trygge på at de rådene og løsningene vi kan gi våre kunder er blant landets aller beste.

Microsoft Azure er en av de største og mest solide leverandørene av skytjenester. Computas er Microsoft Gold Partner og tilbyr derfor våre kunder gode og trygge løsninger som støtter deres eksisterende Microsoft-applikasjoner.

Les mer om Google Cloud og Microsoft Azure her.


Portrettbilde av Marita Vangstein

Vil du vite mer?

Kontakt oss gjerne på e-post for en uforpliktende prat.

Marita Vangstein