Verdens styggeste julegenser?

Den tredje fredag i desember, markeres verden over som «Ugly Christmas Sweater Day». Og de siste årene har trenden også gjort sitt inntog her i Norge. Computas har utropt sin egen-designede genser som den styggeste i verden. Og det fikk vi hjelp av kunstig intelligens til.

Har aldri blitt tegnet før

Det var i 2020 at et team fra Computas satte i gang julegenser-prosjektet ved å innhente data. De hentet ut tusenvis av julegenserbilder fra internett som ble matet gjennom en maskinlæringstjeneste som tolket og identifiserte de ulike elementene. Målet var å finne komponentene og fargene som oftest gikk igjen, og bruke disse som datagrunnlag. Og de mest vanlige komponentene som maskinen fant var blant annet snømann, snøfnugg, rødt, grønt og blått. Med de viktigste elementene på plass startet teamet arbeidet med å få maskinen til å bestemme hvordan de skulle se ut på julegenseren.

I utgangspunktet vet ikke datamaskinen noe om jul, så Computas samlet eksempler på hvordan jul kan se ut. Det ble gjort ved hjelp av Google QuickDraw. Her har mennesker tegnet millioner av raske tegninger av rundt 300 julemotiver, hvorav noen av disse var av komponentene som Computas fant i forstudiet. Med den kunnskapen kunne systemet tegne nye skisser av snømenn og snøfnugg som ser menneskeskapte ut, men som aldri har blitt tegnet før.

«Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld»

Ingen julegenser er komplett uten en god, juleaktig tekst. Alt den kunstige intelligensen «vet», kommer fra dataene den har tilgang til. Computas matet derfor systemet med alle norske juletekster de kunne finne digitalt. Når grammatikken og ordforrådet utelukkende kom fra julesanger, ble det naturlig nok noen rare setninger som kom ut. Computas endte opp med strofen «Alle små nisser kommer kommer kommer julekveld». Under vanlige omstendigheter, ville Computas jobbet mer med å kvalitetssikre datagrunnlaget og trene maskinen. I dette tilfellet var det derimot viktig at resultatet ikke ble for perfekt, for målet var nettopp en stygg julegenser.

Ikke bare er det norskutviklet kunstig intelligens som kom frem til designelementer, form og farge, den er også videreutviklet til et strikkemønster og strikket av Computas sine egne ansatte.

Computas har ved hjelp av kunstig intelligens (KI) kommet frem til mønsteret til verdens styggeste julegenser – og strikket den selv!

Slik strikker du din egen

Julegenseren kan strikkes etter hvilken oppskrift du vil. Alt mønster og pynt er brodert og sydd på i etterkant og selve genseren kan derfor strikkes som du selv ønsker. 

Det finnes veldig mange muligheter. Er du nybegynner kan jeg anbefale oppskrifter og tilhørende youtube videoer fra PetitKnit. Ellers finnes det veldig mange gratisoppskrifter her: garnstudio.

Har du ikke lyst til å strikke kan du pynte på en strikkegenser du har liggende, eller en helt vanlig genser. Det viktigste er AI-mønsteret og pynten!

Oppskrift

Julegenseren er strikket basert på Northland sweater (herre), men den er strikket med en annen strikkefasthet fordi det er brukt et tykkere garn enn det som er foreslått i oppskriften. 

Strikkefastheten fra oppskriften er 17 masker per 10cm i bredden. Med HipWool på pinne 6mm ble strikkefastheten min 16 masker per 10cm. Det betyr at genseren vil bli større enn det som er definert i oppskriften. Ettersom strikkefasthetene er såpass like valgte jeg å strikke oppskriften en størrelse mindre enn det jeg ønsket at genseren skulle ha. Så hvis du for eksempel ønsker en genser i størrelse medium kan du strikke etter størrelse small i oppskriften. Strikkefasthet er individuelt, så lag en prøvelapp før du begynner!

Strikkefasthet

Strikkefasthet er et mål på hvor mange masker man skal ha i bredden og høyden på strikkearbeidet. Alle oppskrifter oppgir hvilken strikkefasthet man skal ha slik at det du strikker blir riktig i forhold til størrelse. Det oppgis som regel i antall masker pr. 10cm. Jo tynnere garn jo flere masker blir det pr. 10cm og derfor høyere strikkefasthet.

Det som er vanskelig med strikkefasthet er at det er veldig individuelt. Noen strikker løst og andre strikker stramt. Derfor er det viktig at man lager en prøvelapp før man begynner å strikke for å sørge for at strikkefastheten din er den samme som i oppskriften. Hvis prøvelappen din får en høyere strikkefasthet må du gå opp i pinnestørrelse og hvis den er for lav må du ned i pinnestørrelse.

Eksempel: Du har en oppskrift på en genser og strikkefastheten er 21 masker per. 10 cm på pinne 4mm. Du strikker en prøvelapp, men når du måler den får du 23 masker per. 10 cm. Du bruker altså flere masker på 10 cm enn det som er oppgitt i oppskriften. Si at genseren har en overvidde på 100cm, som da blir 210 masker. Hvis du strikker genseren med strikkefasthet på 23 masker per. 10cm vil genseren få en overvidde på nesten 10cm mindre og da muligens bli for liten.

Garn

Julegenseren er strikket i HipWool fra HipKnitShop i fargene:

  • Very Berry Red (250g – 5 nøster)
  • Dark Olive Green (100g – 2 nøster)
  • Midnight mood blue (150g – 3 nøster)
  • Honey Dream (100g – 2 nøster)

Dette er et tykt ullgarn, det er mykt og luftig og blir derfor ikke for varm og tung. Det er også et veldig stort fargekart med mange morsomme farger!

Strikkepinner

  • Rundpinne 6mm 80cm for bol
  • Rundpinne 4,5mm 80cm for vrangbord nederst på genseren
  • Rundpinne 6mm 40cm for ermer
  • Strømpepinne 4,5mm for vrangbord på ermer
  • Rundpinne 4,5mm 60cm for vrangbord i hals

Mønster og pynt

Julesang

Teksten foran på genseren er brodert. Til dette har jeg brukt noe som heter vannoppløselig vliselin som kan kjøpes på feks. Stoff og Stil. Dette brukes som mønsterpapir. Teksten er overført til mønsterpapiret ved å teipe det fast til en skjerm og deretter tegne over tekst med blyant. Deretter klippes de ulike delene av teksten fra hverandre og festes på genseren. Tilslutt broderes teksten på genseren med nål og tråd.
Ettersom mønsterpapiret er vannoppløselig kan dette enkelt skylles av med vann når du er ferdig. Rundt teksten er det festet en batteridrevet lyslenke ved å tre lenken gjennom maskene. I tillegg til gult garn er det også en følgetråd med glittergarn i broderiet.

Stjerner og snømenn

Stjernene og snømenn er sydd på med maskesting. Hvis du ikke er kjent med det fra før så finnes det mange gode forklaringer på youtube.
Hvis du bruker en genser som ikke er strikket kan du bruke samme metode som for julesangen for å sy mønsteret på. I tillegg til blått og rødt garn er det også en følgetråd med glittergarn i broderiet, i gull og blå. På den store snømannen med lys er glitter sydd på etter mønster og lyslenken er deretter tvinnet rundt.

I tillegg til mønsteret er det sydd på bjeller nederst på genseren og litt ekstra glitter på armene.