Stor interesse for Data Mesh

Torsdag kveld inviterte Computas til fagkveld og “åpent hus” – vel og merke digitalt. “After Hours” er et åpent arrangement for inspirasjon og kunnskapsdeling innen IT, både for Computas-ansatte og andre med interesse for faget. Denne gangen var det Data Mesh som sto på programmet.

Med “After Hours” inviterer Computas til kunnskapsdeling, faglige diskusjoner og sosialt samvær. I påvente av mulighet til å åpne dørene til de fargerike kontorlokalene i Akersgata, arrangerte Computas for andre gang fagkvelden digitalt. Over 200 personer deltok på fagkvelden..

Temaet for kvelden var “Data Mesh i praksis”, og med to fagtracks og seks foredrag var det god mulighet til å oppdatere seg på fagfeltet.

Et skifte i mindset

– En datadreven virksomhet anser og forvalter data som en strategisk ressurs og kilde til verdiskapning i form av nye tjenester, ny kunnskap eller mer effektiv drift. Å være datadrevet er altså ikke noe du blir, det er noe man er eller ikke er, og lykkes eller ikke lykkes med, sier Per Axel Aamot i sin introduksjon til temaet.

Deltakerne kunne blant annet la seg engasjere av Zalandos Data Engineering Manager Max Schultze’s egne erfaringer og fortellinger om hvordan Europas ledende online plattform for mote jobber med Data Mesh.

– Det viktigste når det gjelder Data Mesh er et skifte i instilling. Man må forstå hvilke data som er nødvendige og lagre det som har en faktisk verdi, på en måte som gir mening, sier Schultze, før han delte praktiske eksempler fra Zalando.

Spennende faglig innhold

At fagkvelden skal være spennende og innholdsrik for flest mulig, er en av årsakene til at det etter en felles introduksjon og foredrag tilbys to ulike spor deltakerne kan følge. Track 1 har fokus på forretningssiden og brukeropplevelse, mens Track 2 sporer seg inn på den mer tekniske samtalen rundt Data Mesh.

I de to ulike sporene kunne vi følge lederen for dataseksjonen i NAV, Cathrine Pihl Lyngstad, som fortale om NAVs dataambisjon og tilnærming til Data Mesh, mens Hans-Jacob Melby, arkitekt i Computas, delte sine erfaringer med Data Mesh-prinsipper. Deretter snakket UX-designer i Computas, Marte Rimer, om visualisering av data og hvordan man kan jobbe med dette for å skape «verdi», mens arkitekt og systemutvikler i Computas, Peder Lång Skeidsvoll, viste hvordan en datasjø kan etableres ved hjelp av Azureplattformen.

– Responsen på arrangementet og temaet for kvelden, viser at dette er noe hele bransjen er opptatt av, fra kundesiden til leverandørene, sier avdelingsleder Håvard Wiik i Computas. Han har vært med på å utforme programmet og ble sammen med de andre deltakerne svært inspirert av bidragene.

– Data Mesh kan være en «changemaker» for hvordan vi forvalter og distribuerer data, og det var feks lærerikt å se hvordan NAV bruker dette konkret i sin tjenesteutvikling. Tankegangen med desentralisert eierskap til dataene har overføringsverdi for mange, og som flere var innom i sine foredrag, dette vil gi mer treffsikre og brukerorienterte løsninger, avslutter Wiik.