Dyrker fagmiljø gjennom intern heldagskonferanse

Et par ganger i året arrangerer IT-selskapet Computas sin egen interne heldagskonferanse der ansatte deler kunnskap og erfaringer med hverandre. Denne gangen var kunstig intelligens (KI) valgt som hovedtema.

Helt siden oppstarten for snart 40 år siden, har IT-selskapet Computas hatt ambisjoner om å være bransjeledende på å dyrke et levende fagmiljø for sine ansatte. Derfor inviterer de et par ganger i året til Computasdagen, en intern heldagskonferanse der ansatte deler kunnskap og erfaringer med hverandre.

Det faglige programmet for heldagskonferansen er det de syv fagnettverkene i selskapet som setter sammen. Det består primært av foredrag fra egne ansatte, men også fra noen inviterte foredragsholdere. Denne gangen var kunstig intelligens (KI) valgt som hovedtema. For de ansatte i Computas er temaet spesielt engasjerende. 

Som det første selskapet i Norge leverte nemlig Computas systemer basert på anvendt kunstig intelligens helt siden grunnleggelsen i 1985. Fagmiljøet på området har vært levende siden den gangen, og har nå fått fornyet aktualitet gjennom dagens fokus på AI, og spesielt generativ AI.

En annerledes dag med verdifulle impulser

En av dem som erfarer at KI er et aktuelt tema er Morten Forfang, fagdirektør i Computas med Ph.D. i kunstig intelligens. Den siste tiden har selskapets kunder vist økende interesse for KI, og de ansatte i Computas jobber derfor med en rekke initiativ og kundeoppdrag med anvendelse av AI. Selv om Forfang er en av landets fremste eksperter på KI, lærte han masse av å delta på Computasdagen.

– Fagmiljøet vårt er veldig sterkt og bredt. Derfor er det utrolig givende og lærerikt å lytte til og sparre med kolleger som har tenkt og lekt seg i andre retninger enn det man selv har gjort. I vår bransje er man aldri ferdig utlært, derfor er denne typen arenaer utrolig viktig for å lære mer og sikre at vi er mest mulig oppdatert, sier Forfang. 

I løpet av dagen har Forfang både stått på scenen og sittet i publikum, og han finner stor verdi i begge deler.

– Som foredragsholder kan spørsmål fra salen gi perspektiver og sette i gang tankemønstre man aldri ville fått om man arbeidet alene. I tillegg gjør spisskompetansen som er samlet under samme tak her i dag, at de faglige innslagene er på et nerdete og teknisk nivå. Det er fantastisk flott, utviklende og lærerikt, sier han. 

Debutant med ilddåp 

Computasdagen samler selskapets omtrent tre hundre ansatte, alle med mål om å avslutte dagen klokere enn da de våknet. Til stede var ansatte som har jobbet i Computas i flere tiår, men også mange ferske utviklere som kun har jobbet i selskapet i noen få uker. 

En av dem som skulle i aksjon som foredragsholder under Computasdagen var utvikleren Iris Helen Amundsen. Hun har jobbet i Computas i en drøy måned, og synes det var gøy å få lov til å kunne bidra såpass kort tid etter at hun satt på skolebenken:   

– Det er veldig kult at så mange har lyst til å høre på oss nyutdannede også. Helt fra første arbeidsdag har vi fått god oppfølging, og det er jo veldig moro å kunne være med på å farge Computasdagens faglige innhold allerede nå etter noen få uker, sier hun.  

I studietiden var Amundsen sommerstudent i Computas, noe som gjorde at hun var godt kjent med selskapet før hun begynte å jobbe fulltid som utvikler. Computasdagen var noe hun hadde hørt om som student, men var ikke klar over omfanget. Nærmest før hun visste ordet av det hadde hun gått fra å være student til å bli en av fagdagens foredragsholdere: 

– I forkant synes en liten del av meg at det var litt skummelt, men det ble en veldig fin opplevelse. Det var veldig gøy og stas å kunne bidra selv, særlig siden jeg lærte så mye av de andre foredragene jeg har lyttet til her i løpet av dagen, legger hun til.  

25-årsjubilanten lærer alltid noe nytt

Sjefsingeniør Jonas Bjelkerud har jobbet i Computas i over 25 år og mottok i anledningen medalje for lang og tro tjeneste. Bjelkerud hadde sin første arbeidsdag i Computas året før Amundsen ble født, og har mistet oversikten over antall Computasdager han har vært med på.

Han anslår at han har vært med på nærmere 100 stykker, og setter pris på at selskapet setter av en dag der de ansatte kan være sosiale og utveksle kunnskap med hverandre:  

– Computasdagene er en av mange grunner til at Computas er et godt sted å jobbe. Når alle ansatte samles på denne måten, blir man bedre kjent med kolleger som jobber med andre prosjekter enn det man selv gjør i det daglige.

Han legger til at han er veldig fornøyd med nivået på de faglige innleggene: 

– Programmet består av såpass mye spennende at man ikke rekker å delta på alt man gjerne skulle fått med seg. Hver gang jeg er med på disse fagdagene, blir jeg imponert over kvaliteten på foredragene og alt man lærer av kolleger og eksterne foredragsholdere. Jeg har til gode å delta på en Computasdag der jeg ikke har lært noe nytt, avslutter han.