Google Cloud Next i Las Vegas: De virtuelle KI-agentene kommer

Årets Google Cloud Next-arrangement i Las Vegas trakk et rekordstort publikum på 30.000 mennesker. Foto: Computas

Denne artikkelen ble først publisert på digi.no

Med 30.000 besøkende var det rekorddeltakelse på den årlige Google Cloud Next-konferansen i USA. Denne gangen var arrangementet flyttet både i tid og rom – fra San Fransisco på sensommeren til Las Vegas på vårparten.

Det er altså bare et drøyt halvår siden forrige Google Cloud Next. Likevel kom det en bølge av nye Google-lanseringer.

 – I fjor var det mer fokus på de store KI-visjonene i kjølvannet av gjennombruddet for generativ KI. Inntrykket mitt er at Google nå tar det ned til et mer praktisk nivå, og i større grad vektlegger hva nyvinningene faktisk vil bety for brukerne. 

Dette sier Morten Forfang, fagdirektør for skyplattform og KI i Computas.

Ida Ryland og Morten Forfang i Computas tilbake i Oslo etter en innholdsrik konferanse i Las Vegas. Foto:  TUM Studio

Han var på plass under konferansen 9.-11. april, sammen med Ida Ryland, utvikler og leder for Computas’ Trondheimskontor og fem andre representanter fra den norske IT-leverandøren.

En rekke norske virksomheter deltok også på konferansen. Blant disse PGS, som var invitert til å holde en presentasjon om hvordan de bruker Google Cloud i sin nyskapende seismikkløsning.

Nye, kraftige verktøy 

KI gjennomsyret mye av innholdet på Google Cloud Next. Parallelt med at de store språkmodellene har tatt solide sprang, har Google jobbet frem nye, markedsrettede løsninger.

– Vi fikk se hvordan KI bygges inn i hele produktporteføljen deres fra bunn til topp, i produktivitetssuiten, sikkerhetsløsningene og på skysiden, sier Forfang.

– Google har blant annet skapt kraftige verktøy som vil øke effektiviteten blant utviklere. Selv om noe av det er mest rettet mot oss som implementerer løsningene, vil det bety at kundene våre mye raskere kan få ut sine KI-modeller og KI-applikasjoner, og dermed raskere få dekket sine behov, sier Ryland.

Computas’ Java- og Google Cloud-ekspert Rustam Mehmandarov var invitert som foredragsholder på konferansen.  Foto:  Computas

Blant de mest omtalte nyhetene var Googles virtuelle KI-agenter, med ulike spesialiseringer.

Ved hjelp av Vertex AI-utvidelsen vil man kunne skreddersy disse KI-agentene til å løse oppgaver innen ulike felter.

– Vi ser konturene av ting som kommer til å være ute hos bedriftene om et halvt år. Med Googles nye agenter kan du bruke språkmodellene til å sette opp kundeservice, til søk på interne data, til dataanalyse, eller til kodegenerering for den saks skyld, sier Forfang.

– At Google nå lager verktøy for mange standardanvendelser, betyr at det er lettere å tilpasse dem til den enkelte virksomhet. Det vil gjøre hele prosessen mye enklere, fortsetter han.

Google Cloud Next 2024.  Foto:  Google

Større grad av selvbetjening 

For å ta et eksempel: Dersom en skoprodusent kommer til Computas og vil ha en kundeserviceløsning der det er en ny chattefunksjon med KI, må det i dag skreddersys.

– Med Agent Builder, som Google annonserte på Next, kan kunden i stor grad legge inn dataene selv, konfigurere og si hva slags prompts de vil ha, og så er det hele oppe og står. Man vil enklere kunne bygge KI inn i alle mulige brukergrensesnitt, sier Forfang.

Ryland trekker frem den oppgraderte ChatGPT-konkurrent Gemini 1.5 Pro og Googles egenproduserte Axion CPUer, som kunder skal kunne velge når de ser etter generelle CPU ressurser til f.eks. kubernetes eller VMer. 

– For meg var dette to av de mest spennende nyhetene i Las Vegas, sier Ryland. 

GCN24 Foto:  Google

Med et veldig stort kontekst vindu klarer Gemini 1.5 Pro å håndtere mye mer data enn tidligere modeller.

– Dette har en påvirkning på hvordan vi lager KI-arkitektur. I dag er det slik at vi må gjøre en del grep under panseret, som å stykke opp informasjonen, noe vi i mindre grad trenger å gjøre med Gemini 1.5 Pro. Det er en big deal for utviklere, sier Forfang.

Nye typer grensesnitt 

Microsoft Copilot og Duet AI for Google Workspace er noe mange av oss allerede har begynt å bruke, som verktøy for å effektivisere alt fra utskrift av referater til oppsummering av dokumenter.

– Det neste vi vil se når det kommer til generell anvendelse av generativ KI, er at vi vil kunne få nye typer brukergrensesnitt, eller nye måter å interagere med IT-systemet på, sier Forfang.

– Enten du skal snakke med en offentlig etat eller en nettbutikk, så vil det etter hvert bli mer som en vanlig samtale. Du vil få det inn i chatten, eller på Snap, ikke sitte å fylle ut et skjema for å få gjort det du skal. Dette er en massiv endring som vil gjøre en stor forskjell i hverdagen, utdyper han.

Computas mottok pris for årets Service Partner of The Year i Norge. (F.v.) Rustam Mehmandarov, Lotta W. Lassfolk (Head of partner & channel sales, Nordics, Google), Morten Forfang, Sigrid E. Dragset, Hans Harald Wennersgård, Johanne Løvsland, Lars-Erik Evensen og Ida Ryland. Foto:  Computas

Det ble vist flere demoer på Google Cloud Next som illustrerer noe av det som kommer på denne fronten: 

Ved å utnytte Googles Vertex AI Vision, kan FOX Sports raskt analysere og redigere store mengder videomateriale for å skape tilpasset innhold for kringkasting og sosiale medier. Dette gir økt produktivitet og seerengasjement. 

Hurtigmatkjeden Wendy’s tester et nytt AI-drevet bestillingssystem kalt FreshAI. Dette bruker samtale-AI for å håndtere bestillinger, noe som forbedrer nøyaktigheten og hastigheten på bestillinger, og forenkler arbeidet for de ansatte.

Ikke bare KI-nyheter 

Selv om KI tok mye plass, var det ikke alt som handlet om KI på konferansen.

– Det skjer en del på teknologisiden som ellers ville vært store nyheter, men som druknet litt i KI-bølgen, forteller Forfang.

Spesielt trekker han frem utbyggingen av datavarehusproduktet BigQuery.

Johanne Løvsland og Lars-Erik Evensen. Stolte Computas-representanter var på plass i Las Vegas for å ta imot prisen.  Foto:  Computas

En vanlig utfordring for en analytiker er at han ønsker å gjøre analyser av et datasett som er mye større enn det som er plass til på en vanlig PC.

– I stedet for å splitte opp datasettet, vil man nå kunne bruke BigQuery på en måte som gjør at datasettet fremstår lite og lokalt, selv om det faktisk er fire petabyte. Denne magien kalles BigFrame, og er etter hvert en moden og sømløs forbindelse mellom skyen og de vanlige Python-verktøyene, forklarer Forfang. 

Når kommer de smarte robotene? 

Både Forfang og Ryland beskriver kappløpet mellom de store tech-titanene som ganske jevnt. Forfang trekker imidlertid frem et par av fordelene han mener Google har.

– Google sitter på enorme mengder data. Videre er de flinke til å se for seg hva kundene etterspør. Det gjør det lettere for oss å lage et prompt, få inn dataene, bygge et passende brukergrensesnitt, og så har du en løsning. 

Hvordan vil fremtiden se ut i et litt lengre perspektiv? Det ingen snakket høyt om på konferansen, var Googles tunge satsing på roboter.

– De jobber med å koble KI og roboter slik at du skal kunne snakke et naturlig språk til dem. Google bruker svære summer på dette, spesielt det å skape treningsdata. Dette er kjent for å være en hoved hindring for å komme videre, men foreløpig er det bare små drypp vi får høre om fremdriften. I en treårs horisont tror jeg det kommer store nyheter også på dette feltet, avslutter Forfang.

Portrett Pål Knudsen

Vil du vite mer?

Ta kontakt for en uforpliktende prat

Pål Vermund Knudsen