– Vi har en lang vei å gå for å gjøre faget vårt forståelig

Åse Lilly Salamonsen ser sidelengs i blått kontorlandskap. Hun har langt, stritt hår i gyldende toner.
Hun synes det er på tide at vi demystifiserer design. Bli kjent med Åse Lilly i Computas!

Ukens designer på ux-norge.no 06.05.2024

Navn: Åse Lilly Salamonsen

Alder: 26 år

Bosted: Oslo

Utdannelse: Master i design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)

Jobb: UX- og tjenestedesigner i Computas

Fartstid som designer: Snart to år

Hører på nå: Veldig glad i Discover weekly og Release radar på Spotify. Ellers går det gjerne i podcaster som Hele historienForklart og Løperådet.

Ser på nå: Dune: Part two

Leser nå: Continuous Discovery Habits av Teresa Torres

Hvordan har reisen din vært til der du er nå?

Begge foreldrene mine er kreative og løsningsorienterte. Jeg ble derfor tidlig introdusert for kreative hobbyer som tegning, maling, spikking og snekring. Da jeg skulle velge videregående utdanningsprogram ble derfor studiespesialisering med formgiving et perfekt valg, en god kombinasjon av kreativt arbeid og vanlig skole. Etter videregående var jeg usikker på hva jeg ville gjøre videre. En periode vurderte jeg å bli mattelærer eller politi. Ved en tilfeldighet kom jeg over designstudiet ved AHO. Da noen fortalte meg at “der kommer du sannsynligvis ikke inn”, tror jeg det ble tent en gnist i meg. Da jeg et halvt år senere fikk vite at jeg faktisk kom inn var jeg over meg av lykke. Samtidig lurte jeg og familien på hva det egentlig var jeg skulle studere. Industridesign hadde jeg hørt om, men ellers visste jeg svært lite om hva jeg gikk til.

I løpet av de første tre årene på AHO fikk vi undervisning i industridesign, interaksjonsdesign, tjenestedesign og systemorientert design. Tjenestedesign fascinerte meg og ble retningen de siste to årene på studiet. I 2020 hadde jeg sommerjobb hos Computas. Der trivdes jeg så godt at da jeg fikk tilbud om å starte der etter studiet, takket jeg enkelt ja. Som konsulent i Computas har jeg så langt blant annet fått jobbe for Utdanning.no, Teknisk museum og gründerbedriften Bikeloop.

Hva jobber du med for tiden?

For tiden er jeg i et spennende oppdrag for Wallenius Wilhelmsen, et norsk-svensk shippingselskap, som er et av de største i verden innenfor frakt av kjøretøy. Nå ønsker Wallenius Wilhelmsen å modernisere frakt- og logistikkbransjen ved å bygge helhetlige digitale løsninger.

I tillegg holdt jeg en workshop sammen med Ram Yoga på Yggdrasilkonferansen i april. Gjennom workshopen lærte vi bort hvordan man kan trene på å ta beslutninger i krevende situasjoner.

Å være fysisk til stede gir meg mange positive effekter.

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Du finner meg stort sett på kontoret fra mandag til fredag. Enten i kundens lokaler eller i våre egne lokaler i Akersgata. Å være fysisk til stede gir meg mange positive effekter. Man blir bedre kjent med kollegaer, og det er mye lavere terskel for å sparre med hverandre. En typisk arbeidsdag for meg begynner med å gå gjennom e-posten, Slack og kalenderen. Resten av arbeidsdagen varierer stort. Den inneholder gjerne skissing i Figma, intervjuer, idémyldringer, noen møter og en digg lunsj.Rader med ark hvor det er printet ulike ikoner og tekst, med grønne post-it lapper på.

Hvilke verktøy klarer du deg ikke uten?

I det daglige bruker jeg Figma, Miro og Slack mye. I tillegg brukes Notion for å samle notater, planlegge reiser og lagre nyttige tips. Og la oss ikke glemme kalenderen, som er essensiell i planleggingen av stort og smått.Et bord med mange rosa post-it lapper, penner og kaffekopper rundt engasjerte hender som arbeider.

Hva eller hvem inspirerer deg?

En rekke ting, mennesker og opplevelser inspirerer meg. Jeg inspireres av dyktige designere i bransjen og innovative løsninger. I Computas har vi en månedlig samling hvor designerne og frontenderne samles for å dele kunnskap. Samlingen, som kalles studiodag, gir masse inspirasjon som kan overføres til eget oppdrag.Åse i klasserom står framme og snakker. Vi ser bakhodene til flere deltagere på Computasdagen.

Ellers lar jeg meg også inspirere av venner og familie som følger drømmene sine. Enten det er å bygge en gård, seile verden rundt, drive egen bedrift eller sette personlige rekorder i idrett. Jeg inspireres også av jenter som viser råskap, som Kristin Harila og Hedvig Hjertaker.

Hva har du lyst til å lære mer om fremover?

For tiden tar jeg et kurs for å lære å tegne digitalt på iPad i programmet Procreate. Digital tegning blir morsommere med små triks for å få tegningen som man vil. I arbeidshverdagen har selv enkle tegninger stor verdi for å kommunisere tanker og idéer. Ellers er jeg alltid nysgjerrig på å lære mer om universell utforming, klarspråk og prototyping.

Hva synes du er mest utfordrende i jobben som designer?

Noe av det mest utfordrende, men også fine med jobben er at det ikke finnes én fremgangsmåte eller løsning. Vi må kontinuerlig ta valg knyttet til hvordan vi bør gå frem for å komme et skritt videre. Samtidig skal man som designer gjerne ligge et skritt foran utviklerne.

Til å være bransjen som roper høyest om klarspråk, har vi fortsatt en lang vei å gå internt for å gjøre faget vårt forståelig og tilgjengelig.

Hva synes du designere i Norge bør bli bedre på?

I Norge har vi vanvittig mange flinke designere. Det reflekteres i at stadig nye bransjer og bedrifter ser verdien av design og ansetter designere. Likevel er design fortsatt for mange et mystisk fagfelt hvor det florerer av ukjente begreper og yrkestitler, som UX-er, interaksjonsdesigner, wireframes, kerning, persona, touchpoint og service blueprint. Til å være bransjen som roper høyest om klarspråk, har vi fortsatt en lang vei å gå internt for å gjøre faget vårt forståelig og tilgjengelig. Ved å fokusere på hva verdien av design er, vise hvordan vi jobber og involvere andre i metodene våre, kan vi demystifisere design og gjøre fagfeltet mer tilgjengelig og forståelig for alle.

Hva gjør du når du ikke jobber?

Når jeg ikke jobber finner du meg gjerne på løpetur, i buldreveggen, eller på tur i skogen. Jeg elsker aktiviteter hvor man kan kombinere det å treffe venner med å gjøre noe aktivt. Det gir dessuten masse mestringsfølelse og endorfiner. Jeg er heller ikke fremmed for en rolig kveld på sofaen med noe underholdende på TV-en.Åse smiler til kamera i turklær og med sekk på ryggen. Bak henne er skog og vann.