Bygger boreplattform med 200 000 færre timer

– Ikke et vondt ord om Excel, men at en skybasert løsning gjør oss i stand til å hente ut informasjon på en helt annen måte, er en av hovedgrunnene til at vi i dag fremstår mer konkurransedyktige enn på lenge, sier Are Føllesdal Tjønn, Senior VP of Software Engineering, Aker Solutions.

Situasjonen i Aker Solutions i dag er langt lystigere enn hva den var for bare få år siden. Med en oljepris som traff bunnen under 30 dollar fatet, var det nesten ikke oppdrag å kjempe om. Med en rekordlav oljepris ble utbygging av installasjoner til olje- og gassfelt for kostbare. En årsak er at design av nye felt har blitt gjort fra «scratch» i hvert eneste prosjekt.

Skrumpet ordreinngang

– Vi så at ordreinngangen skrumpet, og at vi var nødt til å ta grep om vi ville overleve som selskap. De brutalt endrede markedsforholdene tvang oss til å agere. At vi tok effektivisering på alvor får vi betalt for nå, sier Føllesdal Tjønn.

Aker Solutions tok kontakt med IT-selskapet Computas som har Nordens største Google Cloud-sertifiserte kompetansemiljø. Computas’ ekspertise på på BigData, maskinlæring og utvikling av skybaserte applikasjoner for å øke konkurransekraften i en presset petroleumsnæring.

– Sammen med Aker Solutions utviklet vi flere applikasjoner basert på Google Cloud Platform som digitaliserer design av oljeplattformer og automatiserer store deler av prosessen. Den skybaserte softwaren vi utviklet låser opp, åpner og kobler data fra arbeid med alle tidligere oljeplattformer. Dataene har hensikt å gjøre det lettere å utvikle fremtidige prosjekter, sier Trond Eilertsen, administrerende direktør i Computas.

Softwaren gjør store mengder kunnskap fra tidligere prosjekter raskt tilgjengelig. Ved å benytte tidligere erfaringer og innsikt kommer ingeniørene raskere til riktige beslutninger i utvikling av nye installasjoner.

– En vanlig boreplattform konstruksjon tar vanligvis én million timer, så 200 000 timer færre er en betydelig besparelse for både oss og omgivelsene vi er en del av, sier Føllesdal Tjønn.

Fra måneder til sekunder

Føllesdal Tjønn anslår at søkemotoren alene har gjort Aker Solutions i stand til å effektivisere utviklingskostnader på nye felt med så mye som 20 prosent.
Han mener verktøyet kan spille en stor rolle for effektiviseringen av petroleumsnæringen.

– Jobb vi tidligere har brukt måneder på gjøres nå på sekunder. Effekten av å ta i bruk mer utviklede søkemotorer er at oljenæringen vil bli mer konkurransedyktig. Vi sparer ikke bare tid for våre kunder, vi har også forbedret kvalitets- og sikkerhetsaspekter når det kommer til feltutvikling, sier Føllesdal Tjønn.