SmartHjelm for syklister til topps i IoT-konkurranse

De to lagene fra Computas bestod av teknologer fra deres kontor i Oslo, Stavanger og København. Laget bak løsningen iCrib, en smart babyseng som kan hjelpe trøtte og engstelige foreldre med å passe på barnet sitt, var direkte inspirert av personlige erfaringer. To av lagmedlemmene er nemlig nybakte foreldre, og har kjent på kroppen hvor lite søvn man får og hvor mye man uroer seg for hvordan barnet har det når det sover.

– Krybben måler blant annet romtemperatur og babyens kroppstemperatur, og sender denne informasjonen til en app via Google Cloud. Krybben har to kameraer for både dag- og nattmodus. En mikrofon registrerer når babyen gråter og analyserer babyens skrik med en maskinlæringsmodell, og kan fortelle deg om barnet ditt er sultent, har vondt eller ønsker selskap. Basert på denne analysen kan den også utføre handlinger som å spille musikk, forteller Computas-deltaker Angeliqa Axelsson og løsningen som havnet på en respektabel andreplass i konkurransen.

 

SmartHjelm for syklister

Laget fra Computas som gikk helt til topps i årets ARIoT, hadde syklister og trafikksikkerhet i tankene da de utviklet sin SmartHjelm. En smart sykkelhjelm med teknologi og sensorer koblet til Google Cloud med en tilhørende app som informerer syklisten om blant kjøreforhold og fart. Løsningen har også et digitalt bakspeil og blinklys med lydeffektet. Simen Selseng som ledet teamet, forteller at de var inspirert av Computas’ ferske etablering i sykkelbyen København. Laget hadde også med seg en av de ansatte ved København-kontoret som er godt kjent med hvilke behov man har som bysyklist.

– Det er mye tilgjengelig informasjon som kan hjelpe deg med å sykle tryggere i trafikken, som å være forberedt når det kommer glatte veipartier, sier Selseng.

 

Skaperglede til klokken tre på natten

Konkurransen gikk over tre dager og ble avholdt på Voksenåsen hotell i Oslo. Engasjementet og kreativiteten var på topp, og selv uten spedbarn på deltakerlisten, ble det ikke mye søvn på deltakerne.

– Det har vært en slitsom helg, men jeg har lært utrolig mye og kommer garantert tilbake neste år. På fredagskvelden hadde vi det så gøy med utviklingen at jeg ikke innså at klokken plutselig var blitt tre på natten, forteller Angeliqa Axelsson.

Arrangementet ble avsluttet med prisutdeling og festmiddag.