Skriver ny, norsk industrihistorie

Aker Solutions er i gang med et digitaliseringsprosjekt som skal effektivisere utbyggingen av nye oljefelt. Her bidrar Computas med ekspertise på Big Data, skyteknologi og metodikk for innovasjon som redefinerer måten oljeserviceselskapet designer boreplattformer. Softwaren har mulighet til å løse fundamentale utfordringer for alle aktører i petroleumsnæringen.

– De nye løsningene Computas har vært med på å lage er et viktig bidrag i styrkingen av vår konkurransekraft, sier Are Føllesdal Tjønn, Senior VP of Software Engineering i Aker Solutions.

Skyteknologien Computas og Aker Solutions har utviklet tilgjengeliggjør enorme datamengder, og har gjort det mulig for Aker Solutions å designe boreplattformer betydelig raskere enn hva de har vært i stand til tidligere. Der utforming og design av boreplattformer tradisjonelt har blitt gjort fra «scratch» kan det nå med skyteknologi gjøres langt mer effektivt.

Aker Solutions utvikler og bygger installasjoner til petroleumsnæringen, og da oljeprisen traff bunnen på under 30 dollar fatet var det betydelig færre oppdrag å kjempe om. Selskapet så på lik linje med resten av oljenæringen at de måtte redusere kostnadene for å bevare sin konkurransekraft.

– For å være konkurransedyktige på utviklingen av nye felt, måtte vi redusere investeringskostnadene betydelig. Vi så en digital løsning, basert på Google Cloud Platform, som den absolutt beste måten for å gjøre oss både mer effektive og bærekraftige.

Tilgjengeliggjør enorme mengder data

Sammen utviklet partene flere applikasjoner basert på skytjenester som digitaliserer design av oljeplattformer og automatiserer store deler av prosessen. En av utfordringene til Aker Solutions som Computas nå hjelper dem med å løse, er å låse opp, åpne og koble data fra arbeid med tidligere utførte prosjekter.

– Mange av de dataene vi har behov for er «låst ned» i store og tunge ERP-løsninger og CAD-programmer, det gjør det vanskeligere å søke opp og finne eksakt de dataene vi trenger. Derfor arbeider vi nå med å høste data fra disse store systemene og tilgjengeliggjøre dem på en helt ny måte i en skybasert løsning. Med gode søkemotorer er det enkelt og raskt å finne frem i disse store informasjonsmengdene, fortsetter Tjønn.

Softwaren gjør 30 millioner datapunkter fra tidligere prosjekter tilgjengelig for søk og gjenbruk. Ved å benytte tidligere erfaringer og innsikt kommer ingeniørene raskere til riktige design av nye boreplattformer. Her får eksempelvis Aker Solutions hjelp fra Computas til å bruke maskinlæring for å finne søkeresultater med høyest mulig relevans.

Eksemplene fra Aker Solutions illustrerer veldig godt hvordan teknologi som Big Data, søketeknologi og kunstig intelligens kan benyttes for å gjøre en industri mer effektiv og lønnsom

Morten Forfang, fagdirektør i Computas

Sparer 200 000 timer per boreplattform

Der Aker Solutions tidligere brukte seks uker på å planlegge konstruksjon av en boreplattform, bruker de nå ned mot to timer. Applikasjonene alene har gjort Aker Solutions i stand til å effektivisere utviklingskostnader på nye felt med så mye som 20 prosent.

– En vanlig konstruksjon tar vanligvis én million timer, så 200 000 timer færre er en betydelig besparelse for både oss og omgivelsene vi er en del av, sier Tjønn.

Morten Forfang, fagdirektør i Computas, tror nøkkelen er å jobbe tettere sammen med kunden for å utvikle best mulig løsninger.

– Eksemplene fra Aker Solutions illustrerer veldig godt hvordan teknologi som Big Data, søketeknologi og kunstig intelligens kan benyttes for å gjøre en industri mer effektiv og lønnsom. I dag arbeider vi også mye tettere i prosjektene og presenterer fremskrittene fortløpende ved å bruke en smidig prosjektmetodikk. Da kommer vi raskere til målet, og kundene kan ta i bruk de nye løsningene raskere, sier Forfang.

De skalerbare skyløsninger gir dessuten mye mer fleksibilitet.

– Før gikk det kanskje noen uker på å skaffe en server som var konfigurert riktig. I dag er hardware erstattet med skyen, og da er riktig konfigurasjon bare noen tastetrykk unna. Alt har med andre ord blitt mye mer effektivisert, avslutter Forfang.

Vil du vite mer?

Kontakt oss gjerne på e-post for en uforpliktende prat.

Sigrid Ekremsvik Dragset