Bildeplattform gir automatisk oversikt over strømnettverket

Elvia leverer strøm til 2 millioner mennesker. Det krever 65.000 km kabel og 440.000 master. Mastene er utsatt for slitasje, så for å forhindre strømbrudd inspiseres mastene jevnlig av helikoptre som tar bilder og kartlegger skader. Computas fikk i oppdrag å lage en bildeplattform, hvor bildene automatisk analyseres for å oppdage feil i strømnettet.

Tidligere har bildene blitt analysert manuelt av ingeniører, og filene har blitt overlevert til Elvia på harddisker. I prosjektet “Louvre” samlet Computas bildene i ett og samme arkiv. Deretter ble det lagt til en maskinlæringsløsning som kan detektere feil på mastene bare noen sekunder etter at bildene er tatt.

— Rent faglig er dette et veldig spennende prosjekt. Vi har laget et plugin-rammeverk, der systemene som skal behandle bildene plugges inn. Rammeverket har en regelmotor som gjør at forskjellige systemer kan registrere hvilke bilder de er interessert i, forteller utvikler i Computas, Sigrid Andersen.

Løsningen gjør at Elvias ingeniører kan bruke tiden sin mer effektivt og sikrer at millioner av andre kan ta det for gitt at det er lys og varme hver dag, hele tiden.

Louvre er bare ett av mange systemer Computas har bidratt med hos Elvia. Computas har også utviklet Elvias nettsider, strømbruddskart, automatisk deteksjon av feil i målernettverket og en plattform som gjør det enkelt å gjøre det riktig når det kommer til utvikling, utrulling og drift. 

— Gleden av å skape er grunnlaget for alt vi driver med og her har vi kombinert kunnskap og kreativitet og skapt noe helt nytt. Jeg brenner for å gjøre ting bedre og enklere for kundene våre. Det er utrolig inspirerende å være en del av – og jeg gleder meg til fortsettelsen! avslutter Jonas Bjelkerud, Tech Lead på Team Glue som utvikler Louvre-systemet og plassjef for Computas hos Elvia.

Vil du vite mer?

Kontakt oss gjerne på e-post for en uforpliktende prat.

Sigrid Ekremsvik Dragset