DFØ bruker AI for å analysere klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser

Computas har utviklet en AI-basert løsning for tekstanalyse for Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Løsningen gjør at DFØ raskere kan undersøke hvorvidt klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser etterlever krav og kriterier i henhold til anskaffelsesforskriften. 

DFØ er statens fagorgan for økonomistyring, gode beslutningsgrunnlag for statlige tiltak, organisering og ledelse i staten, samt for anskaffelser i offentlig sektor. En viktig del av DFØs samfunnsoppdrag er å undersøke hvorvidt offentlige oppdragsgivere følger krav og kriterier i henhold til anskaffelsesforskriften, herunder etterlevelse av nye regler for klima og miljø. 

For DFØ har Computas utviklet en AI-baserte tekstanalyse, som gjør at direktoratets analyseavdeling langt enklere og raskere kan analysere og gjennomgå innholdet i offentlige anskaffelsesdokumenter. Volumet av offentlige anskaffelser, gjør at det tidligere har vært krevende å holde styr på om bl.a. krav om klima- og miljøhensyn brukes eller ikke.  

Jonas Karstensen, fagleder for data og analyse i DFØ, er fornøyd med den nye løsningen:  

– Samarbeidet med Computas har vært veldig godt. De har vist stor evne til å levere løsninger som virkelig kan kalles nybrottsarbeid. I tillegg har Computas forstått våre behov, og vært proaktive i å komme fram til best mulig løsning, sier han og legger til: 

– Dette er på mange måter en pilot for hvordan vi i DFØ kan jobbe med kunstig intelligens på dataplattformen vår. Samtidig gir prosjektet viktig innsikt i hvordan klima og miljø hensyntas i offentlige anskaffelser.

Resultatene viser en tydelig trend mot økt bruk av klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Kilde: anskaffelser.no

Kraftig språkmodell med avanserte søkefunksjoner

Løsningen Computas har utviklet for DFØ bruker AI-basert tekstanalyse for å kunne lage statistikk og hente ut kunnskap om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. I løsningen er det integrert en kraftig språkmodell (LLM) med avanserte søkefunksjoner. Denne løsningen gir interne brukerne muligheten til å stille direkte spørsmål knyttet til konkurransedetaljer og få relevante svar. 

I tillegg til chatboten ble det utviklet et søk som omfatter kravspesifikasjoner, tildelingskriterier, kontraktsvilkår og kvalifikasjonskrav fra ulike konkurransegrunnlag. Disse kravene og kriteriene ble definert ved bruk av språkmodeller. 

Rådgiver i Computas, Peder Lång Skeidsvoll, forteller at løsningen er bygget opp for å være et brukervennlig og interaktivt verktøy: 

– Den store styrken til den kraftige språkmodellen er at den kan analysere store mengder tekst på en rask og effektiv måte. Konkurranse-dokumentene er ofte lange, og stort sett ustrukturerte, og passer store språkmodeller godt. Verktøyet DFØ nå bruker er et interaktivt verktøy, som i tillegg har stor forståelse for innholdet i anbudet. Det er også lagt opp til analyse i PowerBI, sier han. 

Brukervennlig og intuitivt grensesnitt

Søket er designet med fokus på brukervennlighet, og gir brukerne muligheten til å effektivt analysere og sammenligne ulike krav og kriterier fra konkurransedokumenter gjennom et intuitivt grensesnitt.

– Prosjektet har vært vellykket og det har gitt mye god innsikt. Løsningen har vært utgangspunktet for ny statistikk DFØ har publisert om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser, i tråd med den oppdaterte forskriften om offentlige anskaffelser.

Teknologien vi brukte

  • Azure AI Search
  • Azure OpenAI
  • GitHub Actions
  • Microsoft Azure Functions
  • Python
  • React
  • GPT
  • LLM

Computas har jobbet med DFØ i flere år på mange ulike prosjekter. Les om hvordan vi hjalp DFØ med å utvikle Nye Doffin, som ble nominert til Brukeropplevelsesprisen for sin brukervennlighet. 

Vil du vite mer?

Ta kontakt for en uforpliktende prat

Erik Vinnogg