Fra UiO til utviklerjobb

Saken ble først publisert hos Output – studentmagasinet ved Insitutt for Informatikk (Universitetet i Oslo)

Emil Strømsvåg (26) jobber som utvikler i Computas og er en del av selskapets NXT-avdeling. Den første smakebiten på Computas-livet fikk han da han hadde sommerjobb i selskapet, mens han var masterstudent i robotikk og intelligente systemer ved UiO. 

– Den sommeren tilbrakte jeg mye tid på relevante prosjekter, som var skreddersydd for oss sommerstudentene. Det ga en bratt læringskurve, samtidig som vi hadde det gøy på veien. Kort tid etter at jeg var ferdig med sommerjobben fikk jeg jobbtilbud, sier Emil. 

En viktig pådriver for at Emil valgte å ta en master i robotikk og intelligente systemer var at han tidlig fattet interesse for kunstig intelligens. I studietiden kunne han dyrke interessen videre, og man kan trygt si at KI fikk vind i seilene i løpet av hans fem år som UiO-student. Da han fikk sommerjobb i Computas tenkte han at det var innertier, Emil hadde nemlig hørt at selskapet var gründet på å levere systemer basert på KI.

– Nå som jeg har jobbet her en stund, har jeg lært at KI er selve DNAet til Computas! Allerede i 1985 etablerte gründer Roar Fjellheim Computas som det første norske KI-selskapet, under navnet Computas Expert Systems, sier han før han legger til:  

– Noe av det som er gøy med å jobbe i Computas, er at det jobber folk her som har drevet med praktisk anvendelse av KI i flere tiår. Computashuset er fullt av kunnskapssvamper som brenner for faget sitt, og jeg synes det er veldig moro å kunne ta en prat med kolleger som kan snakke om KIs røtter og veien frem til i dag.

Best of both worlds 

Hver sommer tar Computas inn mellom 20-30 studenter på et 7 ukers langt sommerprogram. Målet er å gi studentene en smakebit på hvordan man kan bruke kunnskapen fra skolebenken i yrkeslivet, samtidig som de forberedes på en potensiell jobb i selskapet. Emil har mange gode minner fra tiden som sommerstudent.

– Alt i alt var det fantastisk, 10/10. Vi fikk tett oppfølging av erfarne, faglige mentorer hele veien og ble veldig godt ivaretatt. I tillegg fikk vi bryne oss på ordentlige prosjekter og interessante oppgaver som var viktige for selskapet. Jeg merket fort at folk i Computas er opptatte av at man blir sett og at man har det bra på jobb, sier Emil. 

For ham var det viktig og interessant å få prøve ut det hadde lært om på UiO i praksis: 

– Det var veldig gøy å få tildelt prosjekter som vi sommerstudentene fikk jobbe sammen om å løse. Prosjektene var skreddersydd for oss og utformet slik at vi kunne løse dem i løpet av sommeren. Mye sosialt opplegg i og utenfor arbeidstid, slik som bowling og grilling i parken, gjorde at jeg i løpet av sommeren fikk oppleve «best of both worlds». Påfyll av kunnskap samtidig som vi spiste is og koste oss underveis, det blir jo ikke bedre, sier han.

Ferdig som student, men aldri ferdig utlært

Som fulltidsansatt i avdeling for nyutdannede – NXT, føler Emil på at det tilrettelegges for at han skal kunne utvikle seg videre og tilegne seg mer kunnskap. Både gjennom egne arrangementer for NXT, men også under noe som kalles Computasdagene, som arrangeres flere ganger i året. Alle ansatte i Computas setter da av en hel dag dedikert til læring og kunnskapsdeling. Da Emil deltok på sin første Computasdag, fikk han prøve seg i en paneldebatt:  

– KI var faktisk tema for den første Computasdagen jeg deltok på, så det var midt i blinken for meg. Da var jeg så heldig at jeg fikk prøve meg i en paneldebatt om generativ KI. Under neste Computasdag skal jeg presentere masteroppgaven min, sier han og legger til: 

– Jeg synes jo det er stas at også vi som er litt ferskere i gamet blir tildelt en stemme og at det er så mange som vil lære av oss i NXT-avdelingen. Delingskultur er virkelig en integrert del av kulturen i selskapet, sier han. 

Computas + dagen@ifi = sant

For kort tid siden ble det kjent at Computas er valgt som hovedsamarbeidspartner til dagen@ifi 2024. Som tidligere UiO-student er Emil prosjektleder for samarbeidet internt i Computas og han håper å kunne bidra til at flere studenter ved UiO får øynene opp for det spennende arbeidsmiljøet i Computas. Han ser frem til å delta på dagen@ifi igjen, denne gang som Computas-ambassadør: 

– Vi har plass til flere UiOere hos oss og vi gleder oss til å samarbeide tett med UiO-studentene fremover, sier han. Emil får støtte fra administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen: 

– Vi mener det er et viktig samfunnsbidrag at vi i IT-bransjen bygger bro til akademia og bidrar til å gjøre studietiden relevant med tanke på arbeidslivet som venter studentene. Studentene har ofte andre perspektiver, mye nysgjerrighet og driv. Det både inspirerer og utfordrer oss på en positiv måte. Derfor ser vi frem til å samarbeide tett med UiO-studentene fremover, avslutter Computas-lederen.