Løsning for fremtidens sykkelparkering
Transportsektoren må revolusjoneres som en del av det grønne skiftet. I urbane strøk vil sykkelen bli et stadig viktigere fremkomstmiddel. Med flere og dyrere sykler oppstår nye utfordringer. Det norske oppstartsselskapet Bikeloop lager fremtidsrettede sykkeltårn for trygg og plassbesparende lagring av sykler. Da selskapet skulle utvikle den digitale løsningen som skal gjøre sykkelparkeringen tilgjengelig for brukerne, valgte de Computas som samarbeidspartner.
Denne sommeren åpner verdens første Bikeloop på Kadettangen i Bærum for en gruppe pilotkunder. Bikeloop er et fremtidsrettet sykkeltårn som tilbyr sikker og fleksibel sykkelparkering i urbane miljøer. Ved hjelp av en paternosterheis – en heis hvor rommene flyttes rundt i en sløyfe – lagres syklene i høyden på plassbesparende og tyverisikker måte.
– Det er et absolutt krav for miljøet at vi gjør store endringer i transportsektoren. Derfor er det gledelig å se at sykling er på fremmarsj som et populært alternativ til tradisjonelle og mindre miljøvennlige transportmidler, sier Hedda Heyerdahl, grunnlegger og administrerende direktør i Bikeloop.
At vi fikk med oss det tverrfaglige teamet fra Computas fra start, var avgjørende for at vi fikk et komplett bilde av behovet vårt og fikk utviklet en solid og skalerbar løsning.
Kristian Lough Grimsgaard, CTO Bikeloop
Et sykkeltårn og med brukeropplevelse i fokus
Heyerdahl tok med seg nyttig erfaring fra da hun startet opp Norges første ladenettverk for elbiler.
– Det er viktig å tenke innovativt i møte store samfunnsendringer. Sykkelen står nå på det samme stedet elbilen gjorde for 10-15 år siden, og potensialet her er enormt. I fremtiden vil det ikke være like stort rom for bilen som det er i dag. Sykler i alle størrelser og prisklasser vil ta over. Derfor trenger vi både flere, sikrere og mer brukervennlige sykkelparkeringsmuligheter i bykjernene, sier hun.
Sykkeltårnet Bikeloop kan plasseres både over og under bakken. Det inneholder en paternosterheis – en heis hvor rommene flyttes rundt i en sløyfe – hvor inntil 30 sykler kan lagres trygt på kun 7,8 m².
Med seg på Bikeloop-reisen har Heyerdahl hatt Kristian Lough Grimsgaard som CTO i selskapet. Han forklarer at det har vært avgjørende å utvikle en løsning som gjør det enkelt å kunne både reservere plass, levere og hente sykkelen, og gjennomføre betaling gjennom Bikeloop-appen.
– Da vi skulle gå fra tegnebrettet til å realisere Bikeloop, trengte vi en brukervennlig løsning som kan gjøre det knirkefritt å bruke sykkeltårnene. At vi fikk med oss det tverrfaglige teamet fra Computas fra start, var avgjørende for at vi fikk et komplett bilde av behovet vårt og fikk utviklet en solid og skalerbar løsning, sier Lough Grimsgaard.
Avgjørende å løse riktig problem
Da Computas ble invitert til å samarbeide med Bikeloop, startet de med en innsiktsfase der de sammen med Bikeloop definerte behovet og etablerte et tverrfaglig team i henhold til dette. Denne innsiktsbaserte fremgangsmåten kaller Computas Løsning som en tjeneste.
– Erfaringen vår er at noen oppdrag hopper rett på løsningsutviklingen, uten å sikre at man løser riktig problem. Når vi sammen med kundene våre er med fra fasen der man definerer problemet som faktisk skal løses, blir resultatet og løsningen som regel både bedre og mer brukerorientert. Og utviklingen blir mer effektiv, forteller Pål Vermund Knudsen.
Han har vært Computas’ prosjektleder og løsningsarkitekt, og jobbet tett med Bikeloop fra start.
– Vi satt sammen et produktteam som tok et totalansvar for løsningen – alt i fra design og behov, gjennomføringsmetodikk, til utvikling og forvaltning av tjenesten, sier han og legger til:
– Vi har bygd en solid plattform for Bikeloop, som har gitt dem en fremtidsrettet løsning som er rigget for skalering. Gjennom å benytte flere full-administrative skytjenester som raskt leverer forretningsverdi, har vi utviklet løsningen raskere og vi vil kunne skalere i takt med Bikeloop sine ambisiøse vekstambisjoner, sier han.
Skalerbar og fleksibel løsning
Den digitale løsningen Computas har levert for å drive Bikeloops sykkelparkering, er bygget på skyplattformen Microsoft Azure. Utvikling på en skyplattform var et naturlig valg for en start-up, som starter uten teknisk arv og ønsker en løsning som er innovativ og skalerbar.
– Bikeloop sine sykkeltårn er tenkt å selges til alt fra utbyggere til kommuner, i tillegg til at noen av dem også kan tenkes å eies av Bikeloop selv. Når alle tårnene skal benytte seg av samme tekniske løsning både backend og ut mot forbruker, legger det også premisser for at den tekniske løsningen fungerer godt over flere ledd, sier Lough Grimsgaard.
Til Bikeloop har Computas levert innsiktsarbeid, tjenestedesign, løsningsarkitektur, og utvikling for mobil, web og backend. Brukertesting har også vært en naturlig del av prosessen og dette arbeidet fortsetter i forbindelse med åpningen av det første sykkeltårnet.
– Sammen med Computas har vi kjørt flere runder med simulering, noe som vi vil fortsette fremover nå som den første «loopen» skal i drift. Dette har vært helt nødvendig for å optimalisere løsningen, og for å unngå følgefeil senere, avslutter Lough Grimsgaard.
Teknologien vi brukte
- Azure IOT Hub
- Azure Functions
- Azure SQL Database
- Static Webapp
- ReactJs
- React Native
- Google Maps API
- Stripe
- Auth0
Vil du vite mer?
Ta kontakt for en uforpliktende prat