Fire spørsmål og svar om Jira

Med Jira får du og alle dine kollegaer oversikt over arbeidsoppgaver, fremgang og resultater. I løpet av de siste årene har bruksområdet utvidet seg betraktelig, og i dag møter vi på Jira innen alle bransjer, alt fra bilprodusenter, banker, pizzakjeder, oljeselskaper og offentlige institusjoner.

Programvaren er allsidig, og det er mange som bruker Jira hver eneste dag. De som ennå ikke bruker programvaren, har sannsynligvis hørt om den. Uavhengig av om du er en erfaren Jira-bruker eller ennå ikke har tatt programvaren i bruk, er det helt sikkert noe du fremdeles ikke vet om Atlassians populære oppgavehåndteringssystem.

Vi har snakket med Eivind Fjeld, en av Norges mest erfarne rådgivere innen Atlassian (Jira og Confluence), og bedt han svare på de mest grunnleggende spørsmålene både erfarne og mindre erfarne Jira-brukere lurer på.

 Hva er egentlig Jira?

– Kort fortalt er Jira et oppgavehåndteringssystem som hjelper deg med å holde styr på oppgaver i et prosjekt eller i et team. I utgangspunktet er programmet laget for å støtte programvareutvikling, men vi ser at det i de senere årene også har blitt tatt i bruk i de flere andre disipliner innen alle typer bransjer, forteller Fjeld.

Atlassian sine produkter støtter i dag mer enn 125 000 team over hele verden. Suksessen kommer fra den lave terskelen for å ta programmene i bruk. I tillegg er programmet raskt, ekstremt konfigurerbart og enkelt å integrere med eksisterende systemer.

Fjeld melder om at Computas stadig får forespørsler fra brukere innen divisjoner som blant annet HR, markedsføring og prosjektledelse. Stort sett er brukerne nysgjerrige på hvilke arbeidsoppgaver og -prosesser som kan forenkles og støttes ved bruk av Jira.

Hvorfor har alle norske bedrifter behov for Jira?

Effektivitet, samhandling, digitalisering og sømløse prosesser er ikke bare fine ord. Det er også helt essensielle forutsetninger for de aller fleste norske bedrifter. Selv om det åpenbart er viktig å samarbeide tett med kollegaer og holde oversikt over alle bedriftens pågående prosjekter, er det ikke så enkelt å få det til å fungere godt i praksis.

Ifølge Fjeld er det når disse problemstillingene melder sin ankomst at Jira kan være et fornuftig valg. Grunnen til det er at programvaren gjør det enkelt for alle involverte å se hva de andre i teamet eller i prosjektet gjør, hvordan de ligger an med et gjøremål eller om de jobber mot en bestemt frist. Grunnet denne innsikten er Jira et fantastisk verktøy for DevOps-utviklingsprosjekter, samtidig som programmet bidrar til å redusere risiko betraktelig.

– På denne måten får alle ansatte oversikt over hverandres prosjekter slik at det blir enklere å prioritere oppgaver på tvers av teamet, legger Fjeld til.

Hvordan jobber Computas med Jira?

Computas hjelper bedrifter med å bruke Jira på en hensiktsmessig og optimal måte. Dette krever at teamet som jobber på et prosjekt har relativt god kjennskap til sin egen faktiske arbeidsprosess. Derfor innledes samarbeid ofte med en kortere eller lengre workshop, hvor Computas’ team og kunden sammen går gjennom faktiske arbeidsflyter og kommer opp med forslag til løsninger.

En slik gjennomgang av egne arbeidsmetodikker og rutiner er spennende og lærerikt for alle involverte, og kunden opplever ofte at de har fått hjelp til å kutte eventuelt unødvendige prosesser.

– Vårt mål er å hjelpe våre kunder med å sette opp prosjekter på en god måte som støtter smidig samarbeid og som bidrar til at kunden effektiviserer arbeidet sitt, forteller Fjeld.

Hvorfor trenger jeg hjelp med Jira?

Jira er enkelt å komme i gang med og mange bedrifter tar derfor det første steget på egen hånd. Fjeld forteller at problemene gjerne oppstår når flere mennesker og flere oppgaver flyttes inn i et såpass tilpasningsdyktig program. Dersom dette ikke gjøres i henhold til noen gitte rammer, kan det etter hvert bli nokså kaotisk og de grunnleggende fordelene ved programvaren kan gå tapt. På denne måten får brukeren rett og slett ikke maksimalt utbytte av alle mulighetene Jira har å by på. Les om våre workshops.

– Selv om mange kunder har liknende utfordringer er det ikke slik at alle som bruker Jira har de samme behovene. Derfor har vi utviklet to ulike workshops. En for deg som lurer på om Jira kan være et nyttig verktøy for din bedrift, og en for deg som er godt i gang med å bruke Jira, men trenger litt hjelp med å utarbeide et godt oppsett for hvordan du skal rigge prosjektene dine riktig for videre vekst, legger Fjeld til.


Portrettbilde av Nora Odette Stefanescu

Vil du vite mer?

Kontakt oss gjerne på e-post for en uforpliktende prat.

Nora Odette Stefanescu