NXT: Graduate-program med muligheter

Trygve Scheline Urdahl, konsulent og utvikler i Computas avdeling Kode.

Saken ble først publisert på utdanningogjobb.no 27.03.2023

I forfjor kom Trygve Scheline Urdahl rett fra NTNU til Computas, og ble fanget opp av selskapets NXT-program, som har gitt ham mange spennende muligheter. Halvannet år senere arbeider han som konsulent og IT-utvikler i avdeling Kode.

– Computas er ikke alene om graduate-programmer, men det jeg liker ved NXT, er at vi er ute på prosjekt og jobber med folk i alle avdelinger og aldre. Selv om NXT er en avdeling i seg selv, er vi ikke adskilt i det daglige. Sånn sett virker den mer som en felles arena, med andre i samme situasjon, og det foregår mye sosialt. Vi snakker hytteturer, gokart-turneringer og minigolf, men også faglige ting, som kursing og workshops, som er veldig relevant for oss «ferskinger». Simon, som leder avdelingen, er ekstremt god på å ta vare på alle, forteller han.

Mellomstadium

Trygve betrakter programmet som en bonus i jobben, og syns det bidrar til å skape godt samhold mellom de nye i Computas, nesten som et stadium mellom campus og arbeidsliv.

– Hvis du ba meg si litt om mulighetene programmet gir, må det være at vi får så mye frihet til selv å velge retning og karrierevalg. I min periode i NXT fikk jeg prøve litt av hvert. Etter halvannet år velger man hvilken fagavdeling som passer best, og det er lov å prøve seg frem.

– Hvordan vil du beskrive bedriftskulturen?

– Nå har jeg jo ingen å sammenligne med, men jeg er utrolig imponert over hvor bra det er her. Alle vil samarbeide, hjelpe og dele av sin kunnskap. Det er sterkt fokus på at enkeltmennesket skal vokse, på det området de selv velger. Der er det store tilbudet av faglige arrangementer til stor hjelp. Som et ansatteid selskap, er strukturen også så flat at det er lett å slå av en prat, med både juniorer og seniorer. Og så gjør jo eierstrukturen noe med eierskapet du føler til arbeidet. Det finner i alle fall jeg motiverende, forsikrer Trygve.

Frihet til å prøve

Helt siden han begynte hos Computas, har han jobbet i oppdrag hos Elvia.

– Det er en morsom kunde, som gir frihet til å prøve ut og utforme tekniske løsninger vi, som utviklere, får bestemme, heller enn at noen på toppen instruerer. Teamet har stor påvirkning på innholdet i arbeidsdagen, og fokus til enhver tid, enten det er administrative støtteprogrammer eller forbruker-apper. Selv jobber jeg med et designsystem, altså frontend-utvikling, for å skape gode brukeropplevelser.

Skybaserte tjenester og SaaS (Software as a Service) har dominert IT-bransjen lenge, men vi lurer på hva Trygve mener blir den neste store tingen.

– Skytjenestene og SaaS forsvinner jo ikke. Tvert om, blir de bare større og større, men generativ KI og maskinlæring kommer til å ta en mye større plass i arbeidsdagen for oss utviklere, både som produkt og verktøy.