Verdifull praksis med sommerjobb i Computas

Noen av årets sommerstudenter på plass i Computas-lokalene. Fra venstre: Madelen Gamborg-Nielsen, Inger Liepelt, Erling Qvale og Thea Ahlgren. Foto: UX Norge

Computas’ sommerstudentprogram har blitt tradisjon og dateres over ti år tilbake. I år rommet programmet hele 27 studenter – nøye utvalgt blant nærmere 400 søkere.

Det har vært alt annet enn stille i Computas-lokalene i Akersgata denne sommeren. Årets sommerstudenter har jobbet med å utvikle løsninger for kunder som TV-aksjonen og Arkivverket.

– Vi har fått vår egen etasje på Computas-kontoret. Der kan vi jobbe hvor vi vil og bruke alle fasilitetene. Dette gjør at man har mulighet til å bli godt kjent, i tillegg til at terskelen for å hjelpe hverandre, også på tvers av team, er lav, forteller Idunn Stabell (27) som nettopp har fullført en bachelor i informatikk ved NTNU i Trondheim. 

De 27 studentene er fordelt på seks team, som jobber med seks ulike kundecase. Alexander Lu (24) som til vanlig studerer datateknologi ved NTNU har i syv uker jobbet med en løsning for TV-aksjonen. Samarbeidet mellom Computas og TV-aksjonen går tilbake flere år, og årets studenter jobber med å videreutvikle løsninger tidligere sommerstudenter har arbeidet med. Alexander tror at det er med på å gi en virkelig autentisk følelse av hva konsulentlivet kan by på 

– Oppdraget vårt er å videreutvikle et dashboard for analyse og innsikt for TV-aksjonen. Denne løsningen har sommerstudentene i 2021 og 2022 også jobbet på. Derfor måtte vi bli kjent med koden som var brukt før. Å ta over et prosjekt og måtte sette seg inn i kode andre har jobbet med, gir en virkelig realistisk følelse av det å jobbe som konsulent, sier han under den siste demoen av løsningen. Flere av de ansatte i publikum nikker bekreftende til den unge utviklerens betraktninger. 

Tett på kunden

Direkte kontakt med kunde og sluttbruker blir trukket frem som verdifull erfaring av flere av studentene. Idunn Stabell som til vanlig studerer informatikk ved NTNU i Trondheim sier seg enig.

 – IT-studier er ofte teoretisk tunge og lite praktiske. Jeg lærer best i praksis, og gjennom sommerjobben får jeg enda bedre kunnskap og forståelse for faget. Dessuten lærer vi om arbeidsmetodikk i team, og får god trening i å ha kontakt med kunder, som er en viktig del av konsulent-tilværelsen, sier hun.

Helena Dypvik Skants (23) som studerer informatikk ved NTNU supplerer sin sommerkollega. – Denne erfaringen er helt uvurderlig for oss som studerer. Jeg føler meg veldig heldig som fikk jobben hos Computas som har beholdt programmet i sommer, sier hun.

Fra sommerstudent til veileder 

Studentene får mye frihet og ansvar, men er ikke overlatt til seg selv over sommeren. Til sammen er det 13 faglige veiledere som gir støtte til studentene i de syv ukene de er hos Computas. Flere av veilederne er en del av Computas NXT, en egen avdeling som skal sørge for en god start på karrieren for nyutdannede teknologer. De ansatte i avdeling NXT har hverdagen som student friskt i minnet, og kan tilby både karriereråd og faglig hjelp. 

– At flere av veilederne våre er fra avdeling NXT gjør at vi kan relatere oss til dem, og de forstår oss godt. Det er ikke lenge siden de var på skolebenken selv, og det tror jeg bidrar til en god dialog, sier Helena, som kan fortelle at sommerjobben har gitt mersmak, og at hun ønsker seg en fremtid som konsulent når hun har fullført studiene.

Hanne Brynildsrud er ansatt i Computas NXT og en av årets veiledere for sommerstudent programmet. 

– Jeg tror at det å være veileder kun ett år etter at man avsluttet studiene selv er bra fordi det er lett å relatere til sommerstudentene og de behovene de har. Jeg har vært sommerstudent selv før jeg fikk fast stilling i Computas. Og det er jo ikke så lenge siden. Jeg tror vi i NXT forstår situasjonen både fra en student og en fast ansattes perspektiv, og det gjør nok at det er lett å ha en trygg og åpen dialog. At vi er nære i alder og fortsatt er ganske ferske i arbeidslivet gjør kanskje at terskelen for studentene til å spørre om hjelp blir lavere, forteller hun. 

Hanne er ikke alene om å ha begynt sin karriere i Computas som sommerstudent. Computas har gjennomført sommerstudentprogrammet i over 10 år, og flere av dagens medarbeidere startet der. Denne høsten begynner 18 nye utviklere i avdeling NXT, og flere av dem har vært tidligere sommerstudenter.

– Vi har svært god erfaring med å rekruttere fra sommerstudentkullene våre, sier leder for avdeling NXT, Simon Isaksen. 

Godt miljø

Trygge team og godt miljø er viktig, også i en sommerjobb. Derfor arrangeres det flere sosiale aktiviteter for studentene gjennom sommeren. Studentene har vært på båttur, klatring og årets store favoritt; et felles besøk til pride-park. 

– Vi gjør noe sosialt hver uke. Vi har for eksempel spilt minigolf, hatt rebus på huset, vært på båttur og nesten hver dag en ispause på takterrassen. Det gjør at vi blir godt kjent på tvers av teamene. Har man det gøy sammen jobber man bra sammen, sier Sunniva Freyer som studerer Kybernetikk og Robotikk ved NTNU. 

Vil du vite mer om hvordan årets sommerstudenter har hatt det? I denne videoen får du et innblikk i studentenes hverdag hos Computas, og hvordan det er å jobbe med ekte kunder.